Dostupni linkovi

Hoti i Vučić potvrdili dolazak na sastanak u Vašington 2. septembra


Kosovski premijer Avdulah Hoti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Ričard Grenel (Richard Grenell), izvestilac američkog predsednika za dijalog Kosova i Srbije, najavio je u petak, 14. avgusta, novi sastanak predstavnika Kosova i Srbije.

"Srećni smo da najavimo da će se lideri Kosova i Srbije sastati u Beloj kući na pregovorima 2. septembra", napisao je Grenel na Tviteru.

Viši zvaničnik u američkoj administraciji kazao je za Radio Slobodna Evropa da će uz Grenela, domaćin sastanka biti savetnik za nacionalnu sigurnost Robert Brajan (Robert O'Brien) te da Sjedinjene Države veruju da je napredak u ekonomskim pitanjima ključ za pomak u mirovnom procesu.

Vučić: Učestvovaćemo u razgovorima

„Srbija nije u poziciji, ali ne bi bilo ni dobro da odbija razgovore. U razgovorima ćemo da učestvujemo, a teme, koliko sam razgovarao sa Grenelom jesu ekonomske teme, ono o čemu smo i do sada razgovarali. To je važno za nas i to su dobre teme“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, komentarišući najavu sastanka u Vašingtonu 2. septembra.

Vučić je za privatnu TV Pink rekao i da ne zna zašto je Grenel upotrebio termin pregovori umesto razgovori i da je to pitanje za njega, navevši da je stav Srbije da se razgovara sa drugom stranom, a ne državom mada i Sjedinjene Američke Države, brisleska administracija i najveći deo država Evropske unije vide Srbiju i Kosovo kao dve nezavisne države.

Hoti potvrdio učešće Kosova

Premijer Kosova, Avdulah Hoti, saopštio je na Fejsbuku 14. avgusta da su SAD uvek bile odlučujuće u procesu izgradnje države Kosova.

"Drugog septembra sastaćemo se u Beloj kući i sa srpskom stranom razgovarati kao dve nezavisne zemlje o velikim projektima ekonomske saradnje koji će promeniti ekonomsku perspektivu Kosova i regiona. Kosovo je blagoslovljeno prijateljima koje ima", naveo je Hoti u svojoj objavi.

Direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije, Marko Đurić, ocenio je da su poruke kosovskog premijera Avdulaha Hotija o dijalogu Beograda i Prištine kao dijalogu dve nezavisne države "provokativne" i nazvao ih "jeftinim pokušajem stvaranja loše političke klime za razgovore, kako bi se onemogućilo postizanje bilo kakvog dogovora".

U saopštenju Đurića se ocenjuje da je Hoti na ovaj način "omalovažio domaćine sastanka u Vašingtonu", koji su, kako je naveo, "i pored oficijalnog stava SAD po pitanju samoproglašene nezavisnosti Kosova, svakako svesni da je ta teritorija i de fakto i de jure svetlosnu godinu daleko od istinske nezavisnosti".

SAD su među prvima priznale nezavisnost Kosova i u izjavama svih zvaničnika Kosovo se tretira nezavisnim.

"Dijalog o tome kako da se običnim ljudima na Kosovu i Metohiji omogući da žive normalnim životom, bez obzira na kontroverzan i nedefinisan međunarodni status te teritorije, mora se voditi u dobroj veri kako bi imao ikakvog izgleda za uspeh, a Hoti svojim besmislenim frazama ne doprinosi tome", navodi se u saopštenju Đurića.

Đurić je poručio i da "Hoti i Priština ne žele dogovorna rešenja, jer žive u jalovoj nadi da će, ako uspeju da kupe dovoljno vremena, nastupiti trenutak kada će neko Srbiju primorati da se odrekne dela svoje teritorije - a to se neće dogoditi".

Tači: Zahvalni SAD-u na posvećenosti miru u regiji

Predsednik Kosova Hašim Tači pozdravio je objavu novog datuma sastanka u Vašingtonu.

"Zahvalni smo SAD-u za ogromnu posvećenost miru i stabilnosti u regiji", napisao je Tači na Tviteru.

U međuvremenu, i kosovska ambasadorka u Vašingtonu Vljora Čitaku (Vlora Citaku) je potvrdila da je poziv za dijalog između Kosova i Srbije stigao od izaslanika Bele kuće Ričarda Grenela i savetnika za nacionalnu bezbednost američkog predsednika, Roberta Brajana.

"Hvala vam što ste se pobrinuli da slobodne i demokratske države uvek mogu da računaju na pomoć SAD", napisala je ona.

Ranije je lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš (Ramush) Haradinaj, koji je deo vladajuće koalicije, pozdravljajući zajedničku deklaraciju između Izraela i Ujedinjenih arapskih emirata, naveo da je potrebna vodeća uloga SAD u postizanju konačnog sporazuma Kosova i Srbije.

"Kosovu je potrebna vodeća uloga Sjedinjenih američkih država u postizanju konačnog sporazuma sa Srbijom uz uzajamno priznanje unutar postojećih granica", napisao je u petak Haradinaj na svom Facebook profilu.

EU pozdravila uključivanje SAD u dijalog

Evropska unija (EU) pozdravlja svako uključivanje trećih strana u naporima kako bi se pomoglo Kosovu i Srbiji da se dogovore o sveobuhvatnoj normalizaciji njihovih odnosa, saopšteno je iz Brisela.

“Pozdravljamo sve inicijative kao podršku dijalogu pod okriljem EU”, izjavila je za RSE Nabila Masrali, portparolka EU za spoljnu politiku i bezbednosnu politiku.

S tim u vezi, Masrali je naglasila da je EU primila k znanju najavu američkog izaslanika za dijalog Ričarda Grenela o održavanju sastanka lidera u Beloj Kući.

“Za EU, Sjedinjene Američke Države su važan partner. Delimo iste ciljeve u regionu i dobrodošla je podrška SAD-a koja nadopunjuje dijalog koji olakšava EU”, izjavila je Nabila Masrali.

Portpaorlka EU za spoljnu politiku i bezbednost je podsetila da put ka Evropskoj uniji za Kosovo i Srbiju vodi kroz dijalog pod okriljem EU, koja kao facilitator dijaloga od 2011. godine radi sa Beogradom i Prištinom na sveobuhvatnoj normalizaciji njihovih odnosa.

Ambasada SAD pozdravila najavu sastanka

Američka ambasada u Srbiji nazvala je najavu sastanka u Beloj kući "dobrim vestima".

"Sastanak lidera Srbije i Kosova u @WH (Beloj kući) bi pogurao Briselski dijalog i doneo veću stabilnost ovom regionu", navodi se u objavi ambasade na Tviteru.

Inače, susret predsednika Kosova Hašima Tačija (Hashim Thaci) i predstavnika Srbije, koji je na inicijativu Grenela trebalo da bude održan 27. juna u Vašingtonu, otkazan je nakon što je Specijalizovano tužilaštvo u Hagu obelodanilo optužnicu za ratne zločine protiv Tačija.

Nakon toga trebalo je da se u Vašingtonu održi sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija, ali je i on otkazan.

Grenel je tada na Tviteru najavio da će susret biti ponovo zakazan.

XS
SM
MD
LG