Dostupni linkovi

Sastanak u Vašingtonu – korak ka konačnom sporazumu Kosova i Srbije


Predsednik Socijaldemokratske inicijative (NISMA) Fatmir Ljimaj.
Predsednik Socijaldemokratske inicijative (NISMA) Fatmir Ljimaj.

Dijalog sa Srbijom i predstojeći sastanak u Vašingtonu između lidera Kosova i Srbije bili su glavna tema sastanka između vladajuće koalicije održanog danas (24. avgust) u Prištini.

Premijer Kosova Avdulah (Avdullah) Hoti iz redova Demokratskog saveza Kosova (DSK) sastao se liderima koalicionih partnera iz Alijanse za budućnost Kosova Ramušem (Ramush) Haradinajem i Socijaldemokratske inicijative (NISMA) Fatmirom Ljimajem (Fatmir Limaj).

Nakon sastanka, novinarima se obratio Fatmir Ljimaj koji je rekao da je Kosovo spremno da učestvuje u dijalogu sa Srbijom sa jasnim ciljevima, te dodao da se neće voditi razgovori na tehničkom nivou, već će tražiti međusobno priznavanje između dve zemlje.

"Još jednom je potvrđeno da su načinjeni kompromisi ukidanjem taksi na uvoz robe iz Srbije, čime su ispunjeni uslovi za nastavak dijaloga. Idemo u dijalog radi priznanja", rekao je Ljimaj.

U međuvremenu, opozicioni Pokret Samoopredeljenje je ocenio da aktuelna Vlada vodi Kosovo ka štetnom sporazumu sa Srbijom.

Takođe, opoziciona Demokratska partija Kosova, treća po snazi u kosovskom parlamentu, napomenula je da u Skupštini Kosova neće biti ratifikovan sporazum koji nije u skladu sa Ustavom i interesima građana.

Inače, sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdualaha Hotija u Beloj kući, koji je bio zakazan za 2. septembar, pomeren je na 4. septembar. To je Radiju Slobodna Evropa (RSE) potvrdio portparol Nacionalnog saveta za bezbednost Džon Uliot (John Ullyot) u subotu, 22. avgusta.

Kako je naveo, razgovori su odloženi za dva dana iz organizacionih razloga i dodao da se "Sjedinjene Države unapred raduju ovom značajnom razgovoru sa predsednikom Srbije Vučićem i premijerom Kosova Hotijem".

"Verujemo da je napredak u oblasti privrednih pitanja, uključujući otvaranje novih radnih mesta i postizanje ekonomskog rasta, prvi korak u unapređivanju mirnovnog procesa", poručio je Uliot.

Šta kažu analitičari?

Politički analitičari ocenjuju da predstojeći sastanak u Vašingtonu između delegacija Kosova i Srbije, na čelu sa premijerom Kosova Avdulahom Hotijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, predstavlja prvi korak ka postizanju mirovnog sporazuma, ali napominju da je za sada nejasno o čemu će se tačno razgovarati na sastanku 4. septembra u Vašingtonu.

Poznavalac političkih prilika Agon (Maliqi) Maljići zaključuje, na osnovu izjava kosovskih i srpskih zvaničnika, da su obe strane zbunjene kada je reč o konkretnim pitanjima o kojima treba da se pregovara.

Međutim, kako kaže Maljići, izjava portparola Saveta za nacionalnu bezbednost Džona Uliota nagoveštava da bi moglo biti reči o konkretnim dogovorima kada su u pitanju projekti iz oblasti ekonomije.

Ipak, Maljići ne isključuje mogućnost da će deo tih sporazuma uključiti i neku vrstu političke obaveze, te ističe da nije baš jasno koliko su dve strane zapravo spremne za ovaj sastanak u Vašingtonu.

"Ali, imajući u vidu brzinu kojom je sastanak sazvan, malo je teško proceniti da li se može desiti nešto značajno, osim ako razgovori nisu ograničeni na ekonomska pitanja ili ako se radi o već pripremljenim materijalima, o kojima nemamo informacije", kaže Maljići za RSE.

I politički analitičar Artan (Muhaxhiri) Muhadžiri smatra da nedostaje transparentnost oko pitanja o kojima će Kosovo i Srbija razgovarati 4. septembra u Vašingtonu.

Muhadžiri podvlači da se u poslednjoj fazi dijaloga ne može razgovarati samo o ekonomskim pitanjima jer je spor između dve zemlje političke prirode.

"Očigledno je da će obe strane morati recipročno da prihvate međusobne uslove i da naprave značajne kompromise, ako žele da postignu dogovor", rekao je Muhadžiri.

Prethodno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da postoji mogućnost, ukoliko dve strane postignu dogovor, da se na sastanku pojavi i predsednik SAD Donald (Trump) Tramp.

Analitičar Maljići kaže da je je to sasvim realna mogućnost uz napomenu da administracija aktuelnog američkog predsednika Trampa pokušava da u predizbornu kampanju za predsedničke izbore u SAD-u uključi i neke od svojih spoljno političkih uspeha.

"Međutim, verujem da to zavisi od toga šta dve strane dogovaraju i možda bi njegovo (Trampovo) prisustvo sastanku moglo da posluži kao podsticaj za postizanje neke vrste dogovora", navodi on.

I Muhadžiri smatra da postoji mogućnost da predsednik SAD prisustvuje sastanku između lidera Kosova i Srbije i dodaje da bi ti pregovori onda dobili na težini dok bi sam Tramp to iskoristio za predizbornu kampanju.

"Međutim, apsolutno je jasno da od ovog sastanka ne možemo očekivati konačni dogovor. Ne možemo očekivati nikakvo konačno rešenje jer ne postoje preduslovi za tako nešto. Ali može doći do pomaka", zaključio je Muhadžiri.

Nakon što je 14. avgusta specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel (Richard Grenell) najavio sastanak lidera Kosova i Srbije u Beloj kući, Hoti i Vučić su istog dana potvrdili odlazak u Vašington.

Hoti je tada ocenio da je "Kosovo blagoslovljeno prijateljima koje ima", dok je Vučić rekao da Srbija nije u poziciji ali i da ne bi ni bilo dobro da odbija razgovore.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG