Dostupni linkovi

Uzajamne kritike nakon sastanka eksperata Srbije i Kosova u Briselu


Predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak u odvojenim susretima, sa predstavnikom Kosova Skenderom Hisenijem (lijevo) i predstavnikom Srbije Markom Đurićem (desno), Brisel 23 jula 2020.

Ekspertski sastanak u okviru politčkog dijaloga između Srbije i Kosova u četvrtak završen je tako da su obe strane potvrdile da je proces doživeo nazadovanje, ali su obe krivicu prebacile na suprotnu stranu.

Predstavnik zvaničnog Beograda, Marko Đurić ocenio je da se radilo o “neprijatnim razgovorima”.

"Mi ne želimo da na brzinu preletimo preko svih tih tema i da izdamo neku političku deklaraciju zato da bi se reklo da smo se o nečemu dogovorili, ako nismo stvarno rešili probleme ljudi", rekao je Đurić.

Niko nikad nije imao iluzije da će ovo biti razgovori gde će se lako rešiti problemi: Marko Đurić
Niko nikad nije imao iluzije da će ovo biti razgovori gde će se lako rešiti problemi: Marko Đurić

Šef kancelarije za Kosovo u vladi Srbije je ocenio da je u razgovorima potreban konstruktivan pristup “a ne politički govori koji ne vode konkretnom rešenju”.

“Niko nikad nije imao iluzije da će ovo biti razgovori gde će se lako rešiti problemi. Bolje je možda nekada da se mi iscrpljujemo razgovorima i stvarno rešimo probleme, nego da izađemo sa papirima koje lepo zvuče kao što se u prošlosti radilo, a u stvari ništa nije rešeno”, ocenio je Marko Đurić.

Šef kosovske delegacije Skender Hiseni je takođe potvrdio da se radilo o teškom sastanku i odgovornost prebacio na beogradsku stranu koja, prema njegovim rečima, “nije bila konstruktivna”.

„Srbija je pokušala da ponovo otvori određena poglavlja sveobuhvatnog sporazuma o kojima smo u principu mi imali dogovor. Sve ovo potvrđuje moju zabrinutost koju sam već izneo da Srbija namerava da prolongira proces, i da na sto stavi pitanja koja imaju samo jedan cilj, da se proces odugovlači i na kraju upadne u nešto što uopšte nećemo prihvatiti”, izjavio je Hiseni na kraju sastanka.

Strane su već u jutarnjim satima u četvrtak, počele razgovore, prvo na bilateralnom nivou pa potom prešli na zajednički susret koji je okončan u kasnim popodenvnim satima.

Dok su trajali razgovori, specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog, Miroslav Lajčak je objavio na Tviteru da se na sastanku radi na finalizaciji pitanja oko kojih se raspravljalo tokom prethodnih susreta.

Skender Hiseni je rekao da je zamišljeno da se na ovom susretu okončaju ova pitanja (nestali i raseljeni kao i ekonomska pitanja), ali da do toga nije došlo zbog pristupa beogradske strane.

Prema njegovoj oceni, srpska delegacija čini sve kako bi celokupan proces premestila na tehnički nivo, što prema Hiseniju kosovska strana “nikad neće dozvoliti”.

Kosovski glavni pregovarač tvrdi da nema razloga za brigu jer će se razgovori nastaviti ali insistira da ne može postojati drugačiji sporazum osim onog koji obuhvata međusobno priznanje.

Skender Hiseni tvrdi da nema razloga za brigu jer će se razgovori nastaviti ali insistira da ne može postojati drugačiji sporazum osim onog koji obuhvata međusobno priznanje
Skender Hiseni tvrdi da nema razloga za brigu jer će se razgovori nastaviti ali insistira da ne može postojati drugačiji sporazum osim onog koji obuhvata međusobno priznanje

Sa druge strane, Marko Đurić je novinarima rekao da kosovska strana “širi dezinformacije” kada govori da se razgovori vode o priznanju, navodeći da je predložio da se dogovore o sadržni teksta zajedničkih izjava, na šta “kosovska strana nije pristala”.

Prema nezvaničnim informacijama iz delegacija, eksperti iz Beograda i Prištine će se ponovo sastati u Briselu 6. septembra, dan uoči najavljenog susreta lidera. Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i premijer Kosova, Avdulah Hoti će se ponovo sastati u evropskoj prestonici u ponedeljak, 7. septembra.

Miroslav Lajčak, prema saznanjima RSE, namerava da najviši politički nivo okupi najmanje jednom mesečno.

Između svakog susreta održavaće se runde eksperata koji će se dogovarati o detaljima, oko tema koje će otvarati lideri.

Pre susreta u Briselu, predsednik Srbije i premijer Kosova će se sastati u Beloj kući, u Washingtonu, 4. septembra, na poziv američkog izaslanika za dijalog, Ričarda Grenela (Richard Grenell).

XS
SM
MD
LG