Dostupni linkovi

Sastanak Hotija i Vučića u Beloj kući odložen za 4. septembar


Premijer Kosova Avdulah Hoti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdualaha (Avdullah) Hotije u Beloj kući, koji je bio zakazan za 2. septembar, pomeren je za dva dana, na 4. septembar.

Radiju Slobodna Evropa (RSE) to je potvrđeno iz kabineta Roberta O`Brajana (Robert O`Brien), savetnika za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa (Trump), koji bi trebalo da bude domaćin skupa. Kao razlog za pomeranje sastanka navode se pitanja organizacione prirode.

“Savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O`Brajan pozvao je lidere Srbije i Kosova u Vašington na sastanak 4. septembra. Razgovori su odloženi za dva dana, sa 2. septembra, iz organizacionih razloga. Sjedinjene države se unapred raduju ovom značajnom razgovoru sa predsednikom Srbije Vučićem i premijerom Kosova Hotije. Verujemo da je napredak u oblasti privrednih pitanja, uključujući otvaranje novih radnih mesta i postizanje ekonomskog rasta, prvi korak u unapređivanju mirnovnog procesa“, navodi se u mailu za RSE, koje je potpisao portparol Nacionalnog saveta za bezbednost Džon Uliot (John Ullyot) u subotu, 22. avgusta.

Prethodno, Aleksandar Vučić je izjavio da očekuje promenu rasporeda susreta, te dodao:

„Zbog mogućnosti, nemojte me držati za reč, ali kažu da postoji mogućnost da se pojavi predsednik SAD Donald Tramp ukoliko se nešto dogovorimo“, rekao je Vučić u subotu. 22. avgusta, tokom gostovanja na TV Prva.

Na konstataciju novinara da se američki predsednik pojavljuje kada je reč o malim zemljama samo kada je nešto veoma važno, Vučić je odgovorio „to me i brine“.

Iz Vlade Kosova do ovog trenutka nisu reagovali na promenu datuma susreta.

Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel najavio je pre nedelju dana na svom Tviter nalogu da će se lideri Srbije i Kosova sastati da pregovaraju u Beloj kući 2. septembra.

Istog dana Vučić i Hoti potvrdili su dolazak u Vašington.

Vučić je tada rekao da Srbija nije u poziciji, ali da ne bi ni bilo dobro da odbija razgovore.

Hoti je nakon poziva iz Vašingtona naveo da je "Kosovo blagoslovljeno prijateljima koje ima".

XS
SM
MD
LG