Dostupni linkovi

Dodik: RS nije kriva zbog nedobivanja pomoći od Evropske komisije


Milorad Dodik
Milorad Dodik

Republika Srpska nije odgovorna što BiH nije dobila 250 miliona eura evropske pomoći za rješavanje posljedica pandemije virusa korona, izjavio je srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik novinarima u Banja Luci.

Radi se o makrofinansijskoj pomoći Evropske komisije, koja je 11. augusta objavila da je dogovorila dostavljanje makrofinansijske pomoći za saniranje posljedice epidemije koronavirusa sa osam zemalja.

Finansijska pomoć, kako je ranije najavljivano, bit će pružena u obliku kredita pod vrlo povoljnim uslovima u okviru finansijskog paketa teškog tri milijarde eura. Evropska komisija potpisala je dogovore sa osam zemalja i to sa Albanijom, Gruzijom, Jordanom, Kosovom, Moldavijom, Gruzijom, Sjevernom Makedonijom i Ukrajinom.

BiH za razliku od ostalih država koje su uključene u program makrofinansijske pomoći, još nije potpisala Memorandum o razumijevanju na osnovu kojeg bi sredstva mogla postati operativna.

"Taj novac pripada i Republici Srpskoj. Međutim, ako su mislili da sve treba centralizovati, onda to ne dolazi u obzir", rekao je Dodik u nedjelju (16.08.) novinarima.

On je istakao da Republika Srpska ne prihvata da se putem centralizacije dodjeljuje pomoć već je ukazao da postoje pravila koja treba da se poštuju.

"Vjerujem da ćemo dobiti sredstva EU, a Republika Srpska mora da bude vidljiva u svemu. Laž je da BiH dobija sredstva ili kredit i da ih vraća, jer je poznato da entiteti vraćaju novac i šta ima neko da pregovara u ime Republike Srpske", rekao je Dodik.

Evropska komisija u saopštenju od 11. augusta navodi da bi sredstva makrofinansijske pomoći trebalo da budu dostupna tokom 12 mjeseci u formi zajmova po povoljnim uslovima, te da bi trebalo da se koriste za rješavanje hitnih finansijskih potreba.

Evropska unija odobrila je kreditna sredstva od ukupno tri milijarde eura za pomoć partnerskim zemljama čije su ekonomije u najvećoj krizi. Pregovori se nastavljaju sa Tunisom i Bosnom i Hercegovinom. Za razliku od aranžmana sa MMF-om, ovaj kredit nije bez uslova. Iz Evropske komisije navode da uz njega ide implementacija određenih politika koje se odnose na poštovanje ljudskih prava, demokratskih principa i vladavinu prava.

Vlada Federacije BiH je na sjednici održanoj 10. juna podržala inicijativu da kreditnim zaduženjem kod Evropske unije budu osigurana sredstva za makrofinansijsku pomoć Bosni i Hercegovini u iznosu do 250 miliona eura. Konačna raspodjela između entiteta i Brčko Distrikta BiH bit će usaglašena do ili tokom pregovora.

Konačna odluka o zaduženju bit će donijeta po okončanju pregovora sa Evropskom komisijom koja djeluje u ime Evropske unije, s kojom će biti utvrđeni konačni uslovi kreditnog zaduženja.

Cilj makrofinancijske pomoći je ublažiti socijalne i ekonomske posljedice pandemije COVID-19, odnosno ublažiti ograničenja koja Bosna i Hercegovina ima s finansiranjem iz vanjskih izvora, ublažiti platnu bilansu i budžetske potrebe, ojačati stanje deviznih rezervi i pomoći BiH i u rješavanju tekućih vanjskih i finansijskih poteškoća.

EU je do sada izdvojila više od 300 miliona eura za BiH, od čega 250 miliona eura makro-finansijske pomoći, te 80 miliona hitne pomoći za medicinski sektor i mala preduzeća.

XS
SM
MD
LG