Dostupni linkovi

Veselji dobio poziv od Specijalnog suda


Kadri Veselji
Kadri Veselji

Predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji, predsednik Skupštine u prošlom mandatu, dobio je poziv za razgovor od Specijalnog suda za ratne zločine u Hagu (Specijalizovano Tužilaštvo Kosova) 4. decembra. On je to saopštio na konferenciji za novinare.

On je istakao da se ponosi “epohom Oslobodilačke vojske Kosova” i da je bio blagoslovljen što je bio idejni tvorac i osnivač OVK.

On je kazao da je ovo peti pravosudni proces koji se bavi borbom OVK-a, nakon UNMIK-a (UN misija na Kosovu), Haškog tribunala, i EULEX-a (EU misija na Kosovu).

„I ovaj proces treba da dobije epilog, na osnovu istine, činjenica i pravde, koji neće štetiti državi Kosovo. Ubeđen sam da će i ovaj sud potvrditi pravednu borbu OVK-a, ali i zaustaviti napade na istinu našeg naroda i OVK-a“, dodao je.

Inače, Specijalni sud za ratne zločine je privremeni kosovski sud sa ograničenim mandatom i sedištem u Hagu. Deluje nezavisno, a finansira ga uglavnom Evropska unija. Sud je osnovan odlukom Skupštine Kosova nakon izveštaja Saveta Evrope iz 2011. godine, u kojem je švajcarski senator Dik Marti (Dick Marty) govorio o navodnim "zločinima pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) počinjenim nad etničkim manjinama i političkim rivalima" od januara 1998. do decembra 2000. godine.

Osim toga, Ramuš Haradinaj je 19. jula podneo ostavku sa premijerske pozicije upravo zbog poziva suda iz Haga. Kako je rekao, time je želeo da zaštiti Kosovo.

XS
SM
MD
LG