Dostupni linkovi

Veterani OVK protiv Specijalnog suda


Potpisivanje peticije, Priština, 15. decembar
Potpisivanje peticije, Priština, 15. decembar

Eraljd Seljca iz Barana kod Peći, inače ratni veteran Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), u petak je bio među prvim potpisnicima peticije koja od Skupštine Kosova zahteva da se izmeni Zakon o Specijalnom sudu za ratne zločine (Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo), a "zbog diskriminatornog pristupa prema Kosovu".

Potpisivanje peticije koja će biti predata Skupštini organizovale su posleratne organizacije OVK-a.

Seljca smatra da je ovaj sud nametnut i nepravedan, te dodaje da bi jedan takav sud trebalo da postoji i za Srbiju. On očekuje da će Skupština Kosova ponovo razmotriti ovaj zakon, i u njega uvrstiti zločine koje je počinila srpska zajednica nad albanskim stanovništvom.

"Ovo nametanje Evrope i dela međunarodne zajednice je nepravedno. Oni sude žrtvi, a pravdaju dželata. Borba OVK je bila čista i pravedna. Mi se nismo borili protiv srpske manjinske zajednice, već smo se borili protiv ubilačkog aparata Slobodana Miloševića, njegovih uniformisanih snaga. Zločine je ovde počinila Srbija", kazao je Seljca.

Organizator peticije, potpredsednik Udruženja veterana OVK-a Nasim Haradinaj, tvrdi da do formiranja ovog suda nije trebalo da dođe uopšte, a da sada već formirani sud krši ljudska prava.

"Mi se ne plašimo pravde, ali, tražimo da se ispočetka usvoji ceo zakon o Specijalnom sudu, ili da se on promeni i dopuni. Zločin nema ime i naciju", istakao je.

Haradinaj je dodao da se peticija potpisuje širom Kosova i nada se da će biti uzeta u obzir nakon prikupljenih deset hiljada potpisa.

Organizatori navode da je i ranije postojala inicijativa da se organizuje potpisivanje ove peticije, ali da za to "nije bilo dovoljno sluha".

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu osnovan je nakon izveštaja Saveta Evrope u kojem je švajcarski senator Dik Marti govorio o navodnim "zločinima pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) počinjenim nad etničkim manjinama i političkim rivalima" od 1998. do kraja 2000. godine.

Pokretanje peticije dolazi u vreme kada je Specijalni sud za ratne zločine postao funkcionalan u Hagu i spreman da primi prve optužnice.

Portparolka Specijalizovanih veća Avis Beneš za Radio Slobodna Evropa je rekla da ovo veće nije u poziciji da zna koje osobe i koje nacionalnosti će biti predmet istraga Specijalizovanog tužilaštva.

Kako je navela, aktuelni zakon se ne odnosi na određenu etničku pripadnost, već se ističe da Specijalizovana veća imaju nadležnost "nad licima koja su državljani Kosova/Savezne Republike Jugoslavije ili nad licima koja su izvršila krivična dela iz njihove stvarne nadležnosti nad licima koja su državljani Kosova/Savezne Republike Jugoslavije gde god da su ta krivična dela izvršena".

Haradinaj se nada da će peticija biti uzeta u obzir nakon prikupljenih deset hiljada potpisa
Haradinaj se nada da će peticija biti uzeta u obzir nakon prikupljenih deset hiljada potpisa

U nedavnom intervjuu za RSE, predsednica Suda Ekatarina Trandafilova izjavila je da je shvatanje da će kosovska Specijalizovana veća goniti pripadnike OVK-a ili bilo koju etničku zajednicu pogrešno i neosnovano.

"Kosovska Skupština je glasala za zakon o individualnoj odgovornosti onih koji su počinili zločine, bez obzira na njihovu uključenost u bilo kakvu organizaciju, ili na njihovu etničku pripadnost. Zakon je jasan, svako ko je kosovski državljanin, ko je počinio zločine koji su pod našom jurisdikcijom, u odgovarajućem vremenskom i teritorijalnom okviru biće pod istragom i gonjen. I svako, bez obzira na državljanstvo, bez obzira na nacionalnost, ko je navodno počinio zločine nad narodom sa kosovskim ili jugoslovenskim državljanstvom, takođe će odgovarati za to", kazala je ona.

Trendafilova: Specijalni sud neće suditi samo Albancima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:09:31 0:00

Bekim Bljakaj iz Fonda za humanitarno pravo u Prištini, međutim, sumnja da će drugi zločini, osim onih iz izveštaja Dika Martija biti predmet Specijalizovanih veća. On isto tako sumnja i da će ova peticija doneti bilo kakve promene u zakonodavstvu, iako možda organizatori misle da su uticajniji nad novom vladom.

"Ja često u šali kažem da je moguće da se u optužnici nađu pripadnici srpske etničke zajednice ukoliko se dokaže da su bili članovi OVK-a. Glavna nadležnost veća je da će procesuirati samo zločine koji će biti predmet izveštaja Saveta Evrope, a to praktično znači da će sud biti jednostran i da će biti optuženi samo pripadnici OVK-a koji su počinili zločine. Ne verujem da će ova peticija, bez obzira što će se prikupiti više od deset hiljada potpisa, uspeti da menja bilo šta jer mislim da nema takvih mogućnosti. Možda je ovo samo neki probni balon, neki spoljašni pritisak na Specijalizovana veća, ali ne verujem da će ovo imati bilo kakav praktični efekat", smatra Bljakaj.

Specijalni sud ima nadležnost nad zločinima protiv čovečnosti, ratnim zločinima i drugim krivičnim delima prema kosovskim zakonima, a koji se povezuju sa navodima Dika Martija.

Nakon njegovog formiranja, usledio je talas nezadovoljstva na Kosovu te je bilo i zahteva poslanika, ali i udruženja porodica poginulih boraca, da se ponovo razmotri zakonodavstvo o sudu, zbog toga što se bavi samo pojedincima iz OVK-a, ali ne i zločinima srpskih snaga.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG