Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Neuspeli pokušaj ukidanja Specijalnog suda


Skupština Kosova

Vanredna sednica Skupštine Kosova o Specijalnom sudu za ratne zločine – za sada neće biti održana. Na Predsedništvu Skupštine ni u 21 čas nije bilo kvoruma da se odluči o tom pitanju koje je u petak uveče pokrenulo 43 poslanika Skupštine Kosova.

Do zahteva za vanrednu sednicu je došlo nakon što je peticija, u organizaciji ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), predata Skupštini sa više od 15.000 potpisa.

Ratni veterani zahtevaju da se proces formiranja Suda, koji je već formiran, vrati na početak ili da se izvrše zakonske izmene da bi se za ratne zločine sudilo i ostalima a ne samo Albancima.

Predsedništvo Skupštine, koje je sazvano na zahtev 43 poslanika, je pokušalo u petak i u 19 sati da odluči o održavanju vanredne sednice, ali bezuspešno.

Zapravo, potpisani poslanici su tražili da se nacrt zakona o tom pitanju putem Predsedništva prosledi Vladi Kosova, a da se, nakon odluke Vlade o tom pitanju, o tome izjasni Skupština.

"Inicijativa o proceduri o ukidanju Zakona o Specijalizovanim većima najpre prvo treba da prođe kroz Vladu za šta je potreban kvorum Predsedništva. Istovremeno, 40 poslanika može da zatraži održavanje vanredne sednice u svakom trenutku. Ali, s obzirom na nedostatak kvoruma sada i ranije večeras, stav je da, ukoliko nema kvoruma, vanredne sednice o tome večeras neće biti", kazao je predsednik Skupštine Kadri Veselji.

Američki ambasador na Kosovu Greg Delavi (Delawie) pojavio se u petak uveče u Skupštini Kosova u kojoj su trajale konsultacije o zahtevu da se održi vanredna sednica i raspravlja o Zakonu o Specijalnom sudu.

Osim ambasadora Sjedinjenih Država i poslanici Demokratskog saveza su apelovali na vlasti Kosova da se ne održi sednica.

Gljauk Konjufca iz pokreta Samoopredeljenja, ranije je u petak prilikom napuštanja sale Predsedništva Skupštine kratko prokomentarisao da je "situacija dramatična".

Sleva nadesno: ambasador Britanije, Nemačke i SAD Ruairi O'Connell, Christian Heldt i Greg Delawie u Skupštini Kosova
Sleva nadesno: ambasador Britanije, Nemačke i SAD Ruairi O'Connell, Christian Heldt i Greg Delawie u Skupštini Kosova

Ambasador Delavi je po dolasku u Skupštinu Kosova u obraćanju novinarima uputio apel kosovskim vlastima.

"Ja sam ovde u Skupštini jer je stigla jedna incijativa, očigledno je u pitanju pokušaj da se ukine zakon o Specijalnom sudu za Kosovo. Želim jasno da kažem da se SAD protivi naporima da se promeni ili ukine zakon o Specijalnom sudu. Veoma sam razočaran što je ovo stiglo iznenada u poslednjih nekoliko dana, bez javne rasprave o jednom pitanju od suštinske važnosti za budućnost građana Kosova. To je, sa moje tačne gledišta, sramota", rekao je Delavi.

Ako ovi napori uspeju, upozorio je Delavi, imaće duboko negativne posledice za budućnost Kosova kao dela Evrope.

"SAD će ovo smatrati kao zabijanje noža u leđa. Kosovo će izabrati izolaciju umesto saradnje i moram da kažem da mrzim reći da će to biti vraćanje sata unazad u napretku Kosova do sada. Pozivam lidere Kosova da pomognu da se ove napori prekinu", istakao je američki ambasador.

Svi treba da misle na interes države i interes dva miliona građana Kosova umesto na sopstvene interese, poručio je Greg Delavi.

"Međunarodna podrška za nezavisnost Kosova je izgrađena na ideji da će se Kosovo odnositi pravedno prema ljudima, pojedincima koji su počinili ratne zločine. Bežanje od te obaveze imaće izuzetno negativne implikacije za Kosovo, njene građane, kao i na odnose Kosova sa Sjedinjenim Državama", reči su Delavija.

"Inicijativa Skupštine Kosova da ukine Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu (Specijalnom sudu za ratne zločine, op. a.) je užasno i štetno za Kosovo. Takve akcije bi ugrozile sav zajednički rad u proteklih nekoliko godina u vladavini prava i pravosuđa i potkopale sve one koji se zalažu za okončanje nekažnjivosti", navodi se u izjavi specijalne predstavnice Evropske unije na Kosovu Natalije Apostolove (Nataly).

Britanski ambasador na Kosovu Ruari O'Konel (Ruairi O'Connell) ranije je ocenio da ovo može biti najrizičnija noć Kosova od posleratnog perioda.

"Tražio sam da se zaustavi ovaj proces. Kosovo je dalo obećanje Evropskoj uniji da će nastaviti sa ovim procesom. Ukoliko se ukine sada, reakcija će biti veoma loša po Kosovo. Ne želim da kažem da korupcija i organizovani kriminal ne štete Kosovu, jer su povezani sa politikom i političarima, ali ovo šteti i uništava Kosovo. Večeras može da bude najrizičnija noć za Kosovo od posle rata", kazao je O'Konel u Skupštini.

Opozicioni Demokratski savez Kosova ranije je saopštio da su napori da se ugasi Specijalni sud "rizični i da zemlju uvode u nepredviđene avanture".

Ova partija pozvala je ostale partije da se ponašaju u interesu građana Kosova, saopštili su poslanici Demokratskog saveza na pres-konferenciji.

Poslanici Demokratskog saveza u obraćanju novinarima
Poslanici Demokratskog saveza u obraćanju novinarima

Američki ambasador Greg Delavi ranije je rekao da bi zakonske izmene o Specijalnom sudu za ratne zločine mogle globalno da izoluju Kosovo.

"Veoma loša ideja. Ne vraćajte vreme unazad", napisao je Delavi na Tviteru (Twitteru).

U drugoj objavi na Tviteru, Delavi je napisao: "Mi nismo investirali ovoliko napora u uspeh Kosova da vidimo da se njena budućnost uništava poništenjem Zakona o Specijalnom sudu".

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu osnovan je nakon izveštaja Saveta Evrope u kojem je švajcarski senator Dik Marti (Dick Marty) govorio o navodnim "zločinima pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova počinjenim nad etničkim manjinama i političkim rivalima" od 1998. do kraja 2000. godine.

Pokretanje peticije dolazi u vreme kada je Specijalni sud za ratne zločine postao funkcionalan u Hagu i spreman da primi prve optužnice.

Specijalni sud ima nadležnost nad zločinima protiv čovečnosti, ratnim zločinima i drugim krivičnim delima prema kosovskim zakonima koji se povezuju sa navodima Dika Martija.

  • 16x9 Image

    Amra Zejneli Loxha

    Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD-u. Novinarstvom se počela baviti 2001. Radi na Javnom servisu Kosova kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE pridružila se 2010.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG