Dostupni linkovi

Više od 1.000 medicinskih radnika traži smenu Kriznog štaba Srbije


Na internet stranici neformalne inicijative "Ujedinjeni protiv kovida" 23. jula je 1.206 potpisa.

Broj potpisa lekara i medicinskih radnika koji traže smenu Kriznog štaba Srbije za borbu protiv korona virusa prešao je hiljadu.

Treći dan (23. jula) od objavljivanja otvorenog pisma Vladi Srbije, na internet stranici neformalne inicijative "Ujedinjeni protiv kovida" je 1.206 lekara i medicinskih radnika koji su imenom i prezimenom stali iza tog zahteva.

Otvoreno pismo objavljeno je u utorak, 21. jula kada je bilo nešto više od 300 potpisa. Lekari i medicinski radnici su naveli da se Srbija u epidemiji korona virusa "našla u javno-zdravstvenoj katastrofi" i zatražili da se formira novi Krizni štab.

"Zahtevamo da se istraže navodi o zataškavanju podataka, kao i da se stane na put zastrašivanju i politizaciji koji narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika", stoji, između ostalog, u otvorenom pismu lekara koji su potpisali zahteve.

Oni su procenili da je potpuno popuštanje protivepidemijskih mera u predizbornom periodu dovelo do gubitka kontrole nad epidemiološkom situacijom.

"To se nikako ne može opravdati stručnim motivima", naveli su ti lekari u otvorenom pismu.

Iz Kriznog štaba Srbije negirali su navode iz pisma, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio da se "radi o politici, a ne o struci".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 22. jula da je reč o "iživljavanju nad najboljim lekarima u Srbiji".

"Tu nema najboljnih namera, to obično imate kod neradnika i kibicera. Ima tu i časnih ljudi, ali Srbija ima 90 hiljada lekara i medicinskih sestara. Nećete moći da srušite reputaciju najboljih u ovoj zemlji i nikada najgori neće biti najbolji", rekao je Vučić za Radio televiziju Srbije.

Po poslednjem dnevnom preseku, 22. jula u 15 časova, u poslednja 24 sata od posledica zaraze korona virusom preminulo još osmoro ljujdi, dok je virus registrovan kod još 426 osoba. Od početka epidemije korona virusa u Srbiji, kako je saopštio Krizni štab, preminulo je ukupno 499 ljudi.

Broj pacijenata na respiratorima je 205, dok je hospitalizovano 4.619 ljudi. Ukupan broj registrovanih slučajeva COVID-19 u Srbiji je 22.031.

XS
SM
MD
LG