Dostupni linkovi

Više od 300 lekara iz Srbije traži smenu Kriznog štaba


Bolnica u Uzicu, 14. jul

Grupa od više od 300 lekara iz Srbije okupljena u neformalnoj inicijativi "Ujedinjeni protiv kovida" u otvorenom pismu upućenom Vladi ogradila se od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv COVID-19 i zatražila njegovu smenu, navodeći da se Srbija našla "u javno-zdravstvenoj katastrofi".

Kako stoji u proglasu na internet stranici “Ujedinjeni protiv kovida”, lekari koji su svojim potpisima stali iza pisma zahtevaju i da se formira novi Krizni štab, da se, kako navode, istraže navodi o zataškavanju podataka, kao i da se "stane na put zastrašivanju i politizaciji koji narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika".

"Potpuno popuštanje protivepidemijskih mera u predizbornom periodu (mitinzi, utakmice, turniri, proslave) dovelo je do gubitka kontrole nad epidemiološkom situacijom i to se nikako ne može opravdati stručnim motivima", ocenili su lekari u otvorenom pismu.

Slavlje naprednjaka bez mera zaštite
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

Kako su naveli, "konfuzija povodom broja obolelih i preminulih je izazvana neslaganjem sa statističkim i epidemiološkim očekivanjima, saznanjima iz svakodnevnog rada, te kontradiktornim izjavama u javnosti".

Lekari navode da je "sve to ozbiljno uzdrmalo zdravstveni sistem i narušilo poverenje i građana i zdravstvenih radnika u isti, i da iz tog razloga žele da se ograde od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv COVID-19".

Među njihovim zahtevima je između ostalog i da se javnosti objasni nadležnost nad bazom i za COVID portal, da se organizuje postupak pouzdanog utvrđivanja broja zaraženih, obolelih i umrlih, kako u opštoj populaciji, tako i među zdravstvenim radnicima.

Potpisnici otvorenog pisma traže i da odgovornost za štetu preuzme Krizni štab u celini, kao i da se formira novi krizni štab koji bi činili eksperti sa "dokazanim stručnim i moralnim kvalitetima", a da javnosti i novim članovima treba razjasniti "uzroke neuspeha trenutnog saziva tog tela".

Lekari traže i nezavisnu istragu o tome da li su podaci bili namerno zataškavani, i utvrđivanje odgovornosti za to.

"Pozivamo vlasti da brzo reaguju, u skladu sa teškom trenutnom situacijom. Pozivamo građane da poštuju epidemiološke preporuke uprkos njihovom kasnom dolasku. Pozivamo kolege da stanu uz nas, jer jedini način da pobedimo strah koji vlada u zdravstvu je da svi stanemo zajedno", navodi se u otvorenom pismu.

XS
SM
MD
LG