Dostupni linkovi

Kisić Tepavčević o zahtevu za smenu Kriznog štaba: Nismo čuli konkretne predloge


Darija Kisić Tepavčević, članica Kriznog štaba Srbije za borbu protiv COVID-19
Darija Kisić Tepavčević, članica Kriznog štaba Srbije za borbu protiv COVID-19

Članica Kriznog štaba Srbije i zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je da "svaka vrsta kritike treba da postoji", ali da iz otvorenog pisma više od 300 lekara koji su zatražili smenu Kriznog štaba "nisu čuli nikakve konkretne predloge".

"Kolege koje su dale potpis pretpostavljam da imaju kompetencije kada su u pitanju zarazne bolesti, mada među njima nema ni epiodemiologa, ni infektologa, ni virusologa. Pretpostavljam da imaju kompetencije kada su dali za pravo da iznesu kritike", rekla je Kisić Tepavčević na konferenciji za novinare Kriznog štaba.

Ona je dodala da im se javio "značajan broj kolega koji žele da povuku svoje ime sa tog spiska jer im nije bilo tačno predočeno šta potpisuju".

Grupa od više od 300 lekara iz Srbije okupljena u neformalnoj inicijativi "Ujedinjeni protiv kovida" u otvorenom pismu upućenom Vladi ogradila se od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv COVID-19 i zatražila njegovu smenu, navodeći da se Srbija našla "u javno-zdravstvenoj katastrofi".

Kako stoji u proglasu na internet stranici "Ujedinjeni protiv kovida", lekari koji su svojim potpisima stali iza pisma zahtevaju i da se formira novi Krizni štab, da se, kako navode, istraže navodi o zataškavanju podataka, kao i da se "stane na put zastrašivanju i politizaciji koji narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika".

"Potpuno popuštanje protivepidemijskih mera u predizbornom periodu (mitinzi, utakmice, turniri, proslave) dovelo je do gubitka kontrole nad epidemiološkom situacijom i to se nikako ne može opravdati stručnim motivima", ocenili su lekari u otvorenom pismu.

Kisić Tepavčević je negirala da je Krizni štab izgubio kontrolu nad epidemiloškom situacijom i navela da je svaka njihova odluka bila zasnovana "na medicini, dokazima i indikatorima koji su u tom momentu bili transparentni".

"Mislimo da smo radili i da radimo najboje za zdravlje našeg naroda", rekla je ona i dodala da su "otvoreni za svaku vrstu pomoći i podrške" i da je "najlakše kritikovati".

Lekari su pismu naveli da je "konfuzija povodom broja obolelih i preminulih izazvana neslaganjem sa statističkim i epidemiološkim očekivanjima, saznanjima iz svakodnevnog rada, te kontradiktornim izjavama u javnosti".

"Sve to je ozbiljno uzdrmalo zdravstveni sistem i narušilo poverenje i građana i zdravstvenih radnika u isti", naveli su lekari i dodali da iz tog razloga žele da se ograde od republičkog Kriznog štaba.

Jedan od potpisnika otvorenog pisma, doktor Rade Panić rekao je za Radio Slobodna Evropa da je ovu inicijativu shvatio kao "bunt izvršilaca sa terena koji se nalaze trenutno u najtežoj situaciji, a koji su izgubili poverenje u sve institucije".

"Radi se o mnogo kolega koji se nalaze na prvoj liniji fronta i koji su u stvari ugroženi, što preopterećeni poslom, što nedostatkom zaštitne opreme, što vrlo razočarani odnosom Ministarstva zdravlja prema zdravstvenim radnicima", rekao je Panić, koji je i predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

Panić za RSE navodi i da "postoji mogućnost da ova inicijativa i njeni potpisnici budu ućutkani od strane vlasti".

"Plašim se da 350 hrabrih glava koje je progovorilo i ukazalo na probleme koji postoje mogu biti stavljene na panj vlasti, jer ne znam ko će ih zaštititi, obzirom da ova grupa trenutno nema organizacionu strukturu", rekao je Panić i dodao da je Sindikat lekara i farmaceuta Srbije spreman da podrži kolege u svakom smislu.

Slavlje naprednjaka bez mera zaštite
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

Među zahtevima lekara je, između ostalog, i da se javnosti objasni nadležnost nad bazom i za COVID portal, da se organizuje postupak pouzdanog utvrđivanja broja zaraženih, obolelih i umrlih, kako u opštoj populaciji, tako i među zdravstvenim radnicima.

Potpisnici otvorenog pisma traže i da odgovornost za štetu preuzme Krizni štab u celini, kao i da se formira novi krizni štab koji bi činili eksperti sa "dokazanim stručnim i moralnim kvalitetima", a da javnosti i novim članovima treba razjasniti "uzroke neuspeha trenutnog saziva tog tela".

Lekari traže i nezavisnu istragu o tome da li su podaci bili namerno zataškavani, i utvrđivanje odgovornosti za to.

"Pozivamo vlasti da brzo reaguju, u skladu sa teškom trenutnom situacijom. Pozivamo građane da poštuju epidemiološke preporuke uprkos njihovom kasnom dolasku. Pozivamo kolege da stanu uz nas, jer jedini način da pobedimo strah koji vlada u zdravstvu je da svi stanemo zajedno", navodi se u otvorenom pismu.

Demokratska stranka podržala zahteve lekara

Opoziciona Demokratska stranka (DS) ocenila je da su potpuno opravdani zahtevi lekara koji traže da se promeni sastav Kriznog štaba.

"Resorni odbor DS za zdravstvo u potpunosti podržava stavove iz pisma koje je Vladi Srbije uputila respektabilna grupa od 350 lekara. Podrška nije motivisana samo kolegijalnom solidarnošću i činjenicom da su zahtevi iz pisma lekara delom istovetni zahtevima Resornog odbora, nego prevashodno time što su ti zahtevi potpuno osnovani i za medicinsku struku potpuno opravdani", navodi se u saopštenju.

DS je ocenila da je smena kompletnog Kriznog štaba "neophodan uslov da bi građani Srbije počeli da veruju u uspeh borbe protiv korona virusa i da bi ta borba konačno postala efikasna".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG