Dostupni linkovi

Opozicija u FBiH: Pokušaj vladajućih da demokratiju stave u karantin


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Nećemo dopustiti da vladajući kidnapuju demokratsku volju građana, poručili su lideri opozicionih stranaka u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) u zajedničkom saopštenju objavljenom u ponedjeljak nakon virtuelnog sastanka.

Iz opozicije naglašavaju da se sve više “u režiji vladajuće koalicije Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza nezavisni socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH) spominje mogućnost dodatnog odlaganja lokalnih izbora” te smatraju kako je neusvajanje državnog budžeta samo jedan od planiranih scenarija.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na hitnoj sjednici 9. jula nije usvojio Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Uprkos političkom dogovoru sa SDA, zastupnici SNSD-a i HDZ-a BiH glasali su protiv budžeta.

“Pokušaj vladajućih stranaka da demokratiju stave u karantin i na taj način suspenduju pravo građana da biraju i budu birani predstavlja tačku koju neće tolerirati ni opozicione stranke, ali ni građani u Bosni i Hercegovini", naveli su lideri opozicionih stranaka i dodali da ovim putem žele poručiti da je presudno osigurati sredstva za održavanje lokalnih izbora u ovoj godini.

Opozicija poručuje kako neće sjediti skrštenih ruku i čekati da se “SDA, SNSD i HDZ BiH kriju iza svojih navodnih sporazuma, koji ne vrijede ni 24 sata” te kako će iskoristiti sva demokratska sredstva kako bi vladajuće zaustavili u namjeri da spriječe održavanje lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini. Moguće je i organizovanje protesta, navode opozicionari.

“Jednoglasni smo u namjeri da nećemo dopustiti da vladajući iskoriste stanje pandemije i navodnu brigu za zdravlje građana kako bi umrtvili i spriječili opoziciju da jasno artikulira nezadovoljstvo građana, uključujući i organiziranje mirnih protesta u gradovima širom BiH", navodi se u saopštenju.

Virtuelnom sastanku opozicionih stranaka FBiH su prisustvovali Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP), Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke, Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde, Mirsad Hadžikadić, predsjednik Platforme za progres, Božo Skopljaković, predsjednik Hrvatske stranke i Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka.

Oni su također poručili i kako će sa svojim stavovima upoznati predstavnike međunarodne zajednice, za koje kažu kako “svjesno ili nesvjesno, u posljednje vrijeme pomažu vladajućim strankama da nameću standarde koji ne vrijede nigdje u demokratskom svijetu.”

Navode kako od međunarodne zajednice očekuju da preuzme aktivniju ulogu u omogućavanju održavanja fer i poštenih lokalnih izbora, uvođenjem novih tehnologija u izborni proces.

XS
SM
MD
LG