Dostupni linkovi

Zastupnici SNSD-a i HDZ-a BiH oborili usvajanje budžeta u Parlamentu BiH


Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) u četvrtak (9. juli) na hitnoj sjednici nije usvojio Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Uprkos političkom dogovoru sa SDA, zastupnici SNSD-a i HDZ-a BiH glasali su protiv budžeta.

S obzirom na to da je postojala opća, ali ne i entitetska većina glasova poslanika, predloženi zakon upućen je Kolegiju doma na usaglašavanje.

Tokom rasprave, poslanik Zukan Helez (SDP BiH) je kazao da se dugo čekao ovaj budžet, te da su ga pola potrošili, a nisu ga usvojili.

On je, između ostalog, kazao da u budžetu, u Ministarstvu odbrane, nije primjetio da se prati ANP, odnosno Akcioni nacionalni program.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a BiH Saša Magazinović je kazao da svaki budžet oslikava politiku jedne vlasti.

„Ovaj budžet šalje dvije poruke: da će i dalje raditi svako za sebe i, kada bi se morao kratko opisati ovaj budžet, rekli bi 'drži vodu dok majstori odu“, kazao je Magazinović.

Poslanik Šemsudin Mehmedović (SDA) je kazao da je ovaj budžet jedan minimum kompromisa koji se mogao postići da bi došli do izbora u Mostaru, da bi došli lokalnih izbora u BiH.

„Očigledno je mnoštvo prepreka postavljeno pred institucije BiH, da bi došli uopće u situaciju da se organiziraju lokalni izbori. To je jedini motiv zbog kojeg bi ja danas podržao budžet institucija BiH“m naveo je Mehmedović.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na sjednici 26. juna usvojilo je Prijedlog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2020.

Unutar Prijedloga budžeta planirana su sredstva za finansiranje održavanja lokalnih izbora u iznosu od 4, 2 miliona KM (2,1 milion eura).

Budžet iznosi oko 1,8 milijardi KM (900 miliona eura) od čega se 996 miliona KM (498 miliona eura) odnosi na finansiranje institucija BiH, u okviru čega su i sredstva za finansiranje izbora. Ostatak novca ide na finansiranje duga Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG