Dostupni linkovi

Predsjedništvo BiH utvrdilo Prijedlog budžeta, planirana sredstva za izbore


Predsjedništvo BiH

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine (BiH) utvrdilo je na današnjoj (26. juni) hitnoj sjednici Prijedlog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2020. i uputilo ga Parlamentarnoj skupštini BiH (PS BiH) na usvajanje po hitnoj proceduri.

Unutar Prijedloga budžeta planirana su sredstva za finansiranje održavanja lokalnih izbora u iznosu od 4, 2 miliona KM (2,1 milion eura).

Centralna izborna komisija BiH (CIK) odgodila je 23. maja lokalne izbore u Bosni i Hercegovini s 4. oktobra za 15. novembar, jer novac za održavanje izbora nije bio osiguran.

Izborni zakon BiH propisuje da se lokalni izbori finansiraju 50 posto iz budžeta BiH, a preostalih 50 posto iz budžeta lokalnih zajednica u BiH.

Utvrđeni Prijedlog budžeta BiH bit će danas dostavljen Parlamentarnoj skupštini, najavio je na konferenciji za medije predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

On je naglasio kako očekuje da će PS BiH, tekst kakav je predložilo Predsjedništvo BiH, usvojiti u što kraćem roku.

Ovogodišnji budžet iznosi oko 1,8 milijardi KM od čega se 996 miliona KM odnosi na finansiranje institucija BiH, u okviru čega su i sredstva za finansiranje izbora.

Ostatak novca ide na finansiranje duga Bosne i Hercegovine.

Da bi Bosna i Hercegovina dobila budžet za 2020. godinu, nakon što je Nacrt budžeta usvojilo Vijeće ministara, potvrdu daje i Predsjedništvo, a potom i Parlamentarna skupština BiH.

XS
SM
MD
LG