Dostupni linkovi

Lideri stranaka: Dogovoren budžet BiH, bez saglasnosti o kadrovskim rješenjima


 Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik
Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik

Predsjednici Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH) Dragan Čović i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Milorad Dodik, u utorak 7. jula su postigli djelimičan dogovor oko više aktuelnih pitanja u BiH.

Dogovoreno je da Budžet BiH za 2021. godinu bude usvojen 21. jula na sjednici Doma naroda Parlamenta BiH, potvrdio je nakon sastanka Dragan Čović.

„Izmjene izbornog zakona za Grad Mostar će ići po hitnoj proceduri i to se može završiti već sutra“, rekao je Čović.

Međutim, dodao je kako je izostao dogovor oko imenovanja na državne funkcije koje su još nepopunjene.

„Oko kadrova se ništa nismo dogovorili. U osnovi zadržavamo stanje koje do sada imamo kod svih funkcija koje smo mi bilježili kao posebne. Dalje ćemo se bilateralno dogovarati oko određenih pitanja“, kazao je Čović.

On se također osvrnuo i na pitanje imenovanja ministra sigurnosti BiH te na imenovanje direktora nekoliko državnih institucija.

„Što se tiče izbora ministra sigurnosti, Selme Cikotića, stav HDZ-a je da će biti protiv, jer to su od nas tražile braniteljske udruge. Što se tiče direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) to je hrvatsko mjesto i mi od toga ne odstupamo. Agencija za istrage i zaštitu – SIPA je definirana kao srpsko mjesto, Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) isto tako. Za Obavještajno-sigurnosnu agenciju (OSA) ćemo se tek morati dogovoriti“ izjavio je Čović.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je nakon sastanka izjavio kako se kreće u imenovanja te da će Selmo Cikotić biti predložen za ministra sigurnosti na sjednici Vijeća ministara u četvrtak 9. jula, potvrđujući da se kreće i s drugim imenovanjima, koja će, kako je rekao, i dalje ići po nacionalnim komponentama.

„SDA neće dovoditi u pitanje imenovanja, osim u slučaju ako predložene osobe nisu ratni zločinci ili nisu prošli sve provjere. Pokušat ćemo da čelnika u Upravi za indirektno oporezivanje dobije bošnjačka strana iako se to mora riješiti s Hrvatima“, rekao je Izetbegović navodeći kako očekuje da će budžet BiH za ovu godinu biti usvojen u Parlamentu 21. jula.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je poručio da je na sastanku dogovoreno da se osigura ravnopravnost Srba u Mostaru.

„Predstavnici srpskog naroda nisu učestvovali oko razgovora i rješenja za Mostar. Zbog toga smo tražili da se uključe Srbi i osigura njihova ravnopravnost. Do izbora bi se trebalo riješiti pitanje konstitutivnosti Srba u kantonima i sagovornici su to prihvatili“, rekao je Dodik, koji je iznio mogućnost da se lokalni izbori održe u decembru a ne kako je već raspisano, 15. novembra.

Predsjednik SNSD-a je govorio i o Centralnoj izbornoj komisiji (CIK BiH) navodeći da raspravu o toj temi ne prihvataju u SDA, smatrajući da je tu sve riješeno.

„Neće doći do usvajanja zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) dok će predsjedavajući Vijeća ministara BiH u četvrtak uputiti prijedlog za imenovanje ministra sigurnosti“, izjavio Dodik.

Dogovor o imenovanju na više značajnih funkcija u Bosni i Hercegovini dolazi skoro dvije godine nakon održavanja opštih izbora, koji su bili održani u oktobru 2016.

Sastanak je održan u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske (RS) u Istočnom Sarajevu.

XS
SM
MD
LG