Dostupni linkovi

Dve opozicione partije traže zabranu Šešeljeve knjige zbog govora mržnje


Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj

Lider Srpske radikalne stranke (SRS) i haški osuđenik Vojislav Šešelj potvrdio je za Radija Slobodna Evropa (RSE) da je izdao novu knjigu, u čijem se naslovu iznose uvrede na račun funkcionerke opozicione Demokratske stranke Aleksandre Jerkov.

Fotografije Šešeljeve knjige pod naslovom "Ustaška ku..a Aleksandra Jerkov" objavljene su u subotu 4. jula na društvenim mrežama, a reagovale su opozicione Demokratska stranka i Stranka slobode i pravde sa zahtevom tužilaštvu da hitno zabrani njenu distribuciju i prodaju.

Na javno objavljenom katalogu Narodne biblioteke Srbije ulistan je i taj naslov, a navodi se da je knjiga izdata u tiražu od hiljadu primeraka.

Kako se vidi iz kataloga novih izdanja, Šešelj je izdao i druge knjige uvredljivih naslova, a koji pominju funkcionerku Stranke slobode i pravde Mariniku Tepić, lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka, ali i pokojnu predsednicu Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) Biljanu Kovačević - Vučo.

Jerkov za RSE: Čist govor mržnje

Aleksandra Jerkov izjavila je za RSE da je lider SRS Vojislav Šešelj otišao korak dalje i objavio knjigu, koju je okarakterisala kao "čist govor mržnje".

Jerkov je rekla da nova Šešeljeva knjiga predstavlja i uvredu, a da tužilaštvo još uvek ćuti na njegove prethodne pretnje. Ona je protiv Vojislava Šešelja već podnela tužbu i krivičnu prijavu zbog pretnji koje joj je upućivao lider radikala.

Zločini Vojislava Šešelja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

"Danas sam na prvu godišnjicu kako sam podnela i tužbu i krivičnu protiv Šešelja saznala da je on otišao korak dalje i objavio knjigu koja predstavlja čist govor mržnje i uvredu meni. Za godinu dana, koliko traju dva procesa (protiv Šešelja) nijedno ročište nije održano, a ja nijednom nisam pozvana da dam izjavu", rekla je Jerkov.

Ona je dodala da je meta Šešelja bila i njena porodica.

Upitana da li će tražiti zabranu knjige, Jerkov je rekla da neće tražiti ni od koga lično zaštitu i navela da joj je potrebna reakcija nadležnih institucija.

Zahtevi za zabranom knjige

Demokratska stranka (DS) saopštila je da od tužilaštva i policije zahteva da „odmah preduzmu zakonske mere protiv autora i svih ostalih koji su učestvovali u objavljivanju nazovi knjige Vojislava Šešelja u kojoj se na najprimitivniji način vređa potpredsednica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov“.

"Sadržaj knjige, ukoliko uopšte postoji, javnosti nije poznat, ali su objavljene fotografije korica više nego dovoljan razlog da državni organi reaguju i spreče distribuciju tog skaradnog pamfleta", navodi DS.

Isti zahtev uputila je Stranka slobode i pravde koja je navela da je "neophodno da država zaštiti građane od uvreda i besmislenih optužbi kojima Šešelj želi da sakrije svoj izborni debakl i dobije medijski prostor".

"Ovakvi primitivni verbalni napadi su u prošlosti bili samo predigra za fizičke napade na sve one koji nisu spremni da ćute na Šešeljevo divljanje. Kada već nije bilo političke volje da se Šešelju oduzme poslanički mandat ovo je prilika da mu se oduzme mikrofon, koji mu služi samo za optužbe, uvrede i širenje mržnje", navodi se u saopštenju SSP-a.

Žalbeno veće Mehanizma za međunarodne krivične sudove, koji je nasledio postupke Haškog tribunala, osudilo je u aprilu 2018. Vojislava Šešelja na kaznu od deset godina zatvora za podsticanje progona, deportacije i prisilno raseljavanje, prisilno premeštanje Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci, 1992. godine.

U pritvoru u Ševeningenu (Scheveningen) bio je od 2003. godine, odakle je pušten novembra 2014. godine zbog pogoršanog zdravstvenog stanja. U kaznu mu je uračunato vreme provedeno u pritvoru, a u Tribunal se nije vratio ni na izricanje presude.

Hrtkovci posle Šešelja
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

Šešelj je bio šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke u Skupštini Srbije od juna 2016. godine.

Nakon što mu je u Hagu izrečena pravosnažna presuda nije mu uskraćen poslanički mandat iako član 88 Zakona o izboru narodnih poslanika kaže da "poslaniku prestaje mandat ukoliko je, između ostalog, osuđen na kaznu zatvora dužu od šest meseci".

Odluku o prestanku mandata Šešelju trebalo je da donese Administrativni odbor Skupštine Srbije, ali se to nije dogodilo.

Na parlamentarnim izborima 21. juna 2020., SRS je ostao ispod cenzusa sa osvojenih 2,07 odsto glasova.

Početkom godine u nekoliko gradova u Srbiji promovisao je trotomnu knjigu pod naslovom "U Srebrenici nije bilo genocida" zbog čega su protestovale nevladine organizacije.

XS
SM
MD
LG