Dostupni linkovi

Širenje 'Velike Srbije' na Sajmu knjiga


Deljenje 'Velike Srbije' na prošlogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu

Polemiku i proteste profesionalnih izdavača Srbije izazvala je odluka nadležnih da na predstojećem oktobarskom Sajmu knjiga u Beogradu štandove, na kojima su izlagali izdavačke kuće "Karpos" i "E book" ustupe izdavaču "Velika Srbija", čiji je većinski vlasnik šef Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj, inače osuđen u Haškom tribunalu za ratne zločine.

Udruženje izdavača Srbije protestovalo je tražeći da se ova odluka povuče.

"Ni jedan kriterijum ne govori u prilog 'Velikoj Srbiji' a na štetu 'Karposa'. Javnost bi trebalo da zahteva da se takva odluka promeni", kaže Gojko Božović iz izdavačke kuće Arhipelag.

"Šta da preispitujemo?", pita i odgovara Zoran Avramović, predsednik Odbora Sajma knjiga koji je doneo spornu odluku, na upit Radija Slobodna Evropa da li će je pod pritiskom stručne javnosti ponovo razmotriti.

"Niko nema monopol na svoje mesto. Ta mesta nisu privatna svojina", kaže Avramović, koji inače član Srpske napredne stranke (SNS) partije predsednika države Aleksandra Vučića, a na čelu Odbora Sajma knjiga je od pre pet godina.

On objašnjava da je uža komisija pronašla da "Velika Srbija" ima jače reference pa da može da se pomeri u redu sajamskih štandova i potisne "Karpos" nekih dvadesetak metara dalje.

Gojko Božović odgovara da štandovi, naravno, nisu vlasništvo izdavača, ali da mora da postoje ozbiljni razlozi da se neko pomera sa uobičajenog mesta na kojima su ih posetioci godinama posećivali. Što manje pomeranja, nepisano je pravilo na Sajmu knjiga. Ali, ako se u prvi plan ističu komercijalni ili politički motivisani izdavači, to znači da će biti marginalizovani profesionalni izdavači, odnosno, izuzetno kvalitetne knjige i značajni savremeni autori u različitim oblastima i disciplinama, objašnjava Božović.

Pitali smo Zorana Avramovića kakva je prednost izdavača "Velika Srbija" u odnosu na pomerenu kuću "Karpos". Odgovara da Šešeljeva kuća ima veći broj naslova, veći broj zaposlenih, veći promet.

"Da li se to nekom dopada ili ne, ja u to ne ulazim", kaže Avramović.

Zločini Vojislava Šešelja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

"Velika Srbija", kuća koja je dobila naziv po političkom programu SRS sa kojim je ona učestvovala u ratovima u devedesetim, izdaje knjigu za knjigom Vojislava Šešelja pod sledećim naslovima: "Bramerc sve više liči na jazavičara", "Ubistvo mafijaškog premijera Zorana Đinđića", kao i naslove u kojima se bivša haška tužiteljka Karla del Ponte naziva prostitutkom, a jedan od nekadašnjih tužilaca Džefri Najs homoseksualcem i slično

"Ja i niko ko radi ovaj posao ne može da ulazi u kvalitet knjiga", kaže Avramović.

A što se citiranih naslova tiče, on iznosi poređenje sa pozorišnim predstavama:

"Što se psovki tiče, pogledajte pozorišne predstave! Ja sam bio na nekim pozorišnim predstavama, pa to je psovačina neviđena!"

Na drugoj strani u ponudi izdavačka kuća "Karpos" su knjige Denija de Ružmona "Ljubav i Zapad", Plutarhov "Dijalog o ljubavi", Senekin "Edip" ili Epiktetove Razgovore….

Gojko Božović ne sumnja da iza odluke o razmeštanju sajamskih izdavača odluke stoje neki drugi razlozi, a ne profesionalni kriterijumi.

'Velika Srbija' nije profesionalni izdavač, to je jedna vrsta parapolitičke organizacije
Gojko Božović

"Tom odlukom se favorizuje izdavač koji objavljuje samo jednog autora, to je Vojislav Šešelj, na račun izdavača kao što je 'Karpos', izdavača filozofije, sociologije, političke teorije, knjiga iz beletristike. Vidi se da je ta odluka arbitrarna, neutemeljena, politički motivisana. Sala jedan Sajma knjiga predviđena je za profesionalne izdavače. 'Velika Srbija' nije profesionalni izdavač, to je jedna vrsta parapolitičke organizacije", ocenjuje sagovornik RSE.

Spisateljica i dobitnica Evropske nagrade za književnost 2011. godine Jelena Lengold se osvrće na prošlogodišnji Sajam knjiga na kome su, kaže, neki izdavači u neukusnom maniru okupirali čitav donji deo glavne hale, dok su se veliki izdavači "sakrili po ćoškovima". Zato Lengold nije iznenađena ovim što se desilo.

Da se Sajam knjiga pretvara u trećerazrednu priredbu sa elementima folk parade, javno je upozoravano i prošle godine, podseća i Gojko Božović:

"Ključne figure koje dobijaju posetioci Sajma knjiga su promoterke, hostese, figura prodavca. Sa Sajma knjiga u Beogradu su, u najvećoj mogućoj meri, nestali pisci, nestali su kritički razgovori, nestale su rasprave, dijalozi o knjigama, nestale su promocije knjiga…Kulturni aspekt Sajma se izgubio pred jednom vrstom vašarskog duha", kaže Božović.

Jelena Lengold dodaje da na kulturnoj sceni vlada siledžijstvo nekih ljudi koji niti vole kulturu, niti ih zanima knjiga.

"To u mene unosi ogroman nemir i razočarenje", kaže Lengold.

Sajam knjiga najveća je književna manifestacija u Srbiji. Ove godine njeno održavanje zakazano je za period od 21. do 28. oktobra.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG