Dostupni linkovi

Druga promocija Šešeljeve knjige u Beogradu, NVO tražile zabranu


Promocija knjige koja negira genocid u Srebrenici u sali Skupštine Stari grad u Beogradu
Promocija knjige koja negira genocid u Srebrenici u sali Skupštine Stari grad u Beogradu

Lider opozicione parlamentarne Srpske radikalne stranke (SRS), osuđenik za ratne zločine Vojislav Šešelj, promovisao je u zgradi beogradske opštine Novi Beograd svoju knjigu kojom negira srebrenički genocid.

Promocija trotomne knjige pod naslovom "U Srebrenici nije bilo genocida" održana je u sali opštine Novi Beograd, u kojoj Šešeljeva Srpska radikalna stranka učestvuje u vlasti sa dva odbornika.

Prethodno su mirovne nevladine organizacije tražile u saopštenju da MUP zabrani negiranje genocida u sali Skupštine Opštine Novi Beograd. Inicijativa mladih za ljudska prava, Fond za humanitarno pravo, Žene u crnom i forumZFD Zapadni Balkan povodom najave promocije knjige podsetile su da Zakon o javnom okupljanju propisuje da okupljanje nije dozvoljeno kada su ciljevi okupljanja usmereni na kršenje ljudskih i manjinskih sloboda i prava drugih te dodale da to što SRS, kao organizator, nema obavezu da prijavi skup koji se održava u zatvorenom prostoru "ne abolira policiju da onemogući skup koji za cilj ima raspirivanje mržnje i netrpeljivosti".

Na čelu novobeogradske opštine nalazi se nekadašnji proslavljeni vaterpolista Aleksandar Šapić, danas lider opozicionog Srpskog patriotskog saveza (SPAS).

Zamenik predsednika opštine je Svetozar Andrić, nekadašnji komandant Birčanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a kasnije načelnika Štaba Drinskog korpusa VRS protiv koga je Fond za humanitarno pravo 2. marta 2018. godine Tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije podneo krivičnu prijavu za ratni zločin u BiH.

Kako su tada naveli u prijavi, Andrić je kao komandant Birčanske brigade VRS, u čijoj su se zoni odgovornosti nalazile, između ostalih, i opštine Vlasenica i Zvornik, 28. maja 1992. godine naredio „iseljavanje“ bošnjačkog stanovništva iz Zvornika, što je za posledicu imalo odlazak više od 10.000 Bošnjaka na prostor Malog Zvornika, Kalesije, sela Snagovo i Kula Grada.

Druga promocija u Beogradu

Ovo je drugi put da se u gradu Beogradu javni prostor ustupa za promociju Šešeljeve knjige o Srebrenici.

Knjiga je prethodno, 5. februara, promovisana i u svečanoj Sali beogradske opštine Stari Grad, a mirovne nevladine organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR), Fond za humanitarno pravo (FHP) i Žene u crnom (ŽUC) tada su ukazale da u godini u kojoj se obeležava 25 godina od genocida u Srebrenici, takvim promocijama ne sme biti mesta u institucijama kao što je opština Stari grad.

Predsednik ove opštine Marko Bastać, inače funkcioner opozicione Stranke slobode i pravde, članice Saveza za Srbiju, za Radio Slobodna Evropa (RSE) je tada rekao da “stranke koje imaju odbornike u opštini imaju pravo i da koriste salu te opštine”.

Članovi i simpatizeri Srpske radikalne stranke su uoči promocije u Starom Gradu fizički napali aktiviste nevladinih organizacija koji su došli kako bi izrazili svoj protest i prisutnima podelili Dosije FHP-a o zločinima nad Hrvatima u Vojvodini, s obzirom da je Šešelj u Hagu osuđen za progon i prisilno raseljavanje Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci 1992. godine.

Zločini Vojislava Šešelja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

Vojislav Šešelj je 6. februara svoju knjigu kojom negira genocid u Srebrenici promovisao u Novom Sadu, u Vojvodini, a nepoznata osoba je uoči promocije prosula crvenu boju ispred Radničkog doma u tom gradu, gde je Srpska radikalna stranka organizovala promociju knjige svog lidera, izvestili su tada lokalni mediji.

Šešelj je tokom februara knjigu promovisao i u Subotici, Bajinoj Bašti i Čačku.

Šešelj je 11. aprila 2018. godine pravosnažno osuđen na deset godina zatvora pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove. Kako je saopštio Mehanizam koji je nasledio predmete Haškog tribunala, Šešelj je proglašen krivim za progon i podsticanje na progon Hrvata iz mesta Hrtkovci u Srbiji, a desetogodišnja kazna smatrala se odsluženom za vreme njegovog boravka u pritvoru od 2003. godine.

Šešelju nakon izricanja pravosnažne presude za ratne zločine nije uskraćen poslanički mandat koji ima od juna 2016. godine, iako član 88 Zakona o izboru narodnih poslanika kaže da "poslaniku prestaje mandat ukoliko je, između ostalog, osuđen na kaznu zatvora dužu od šest meseci".

Odluku o prestanku mandata Šešelju trebalo je da donese Administrativni odbor Skupštine Srbije, ali se to nikada nije dogodilo.

Inicijativa mladih: Iznesite Šešelja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00

XS
SM
MD
LG