Dostupni linkovi

NUNS: Oduzeti poslanički mandat Vojislavu Šešelju


Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije je osudilo još jedan "u nizu nepristojnih i zlonamernih ispada Vojislava Šešelja", haškog osuđenika, lidera Srpske radikalne stranke i poslanika u Skupštini Srbije, ovog puta usmerenog na nedavno preminulog glavnog i odgovornog urednika nedeljnika „Vreme“ Dragoljuba Žarkovića.

Nakon što je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić u četvrtak saopštio da će Žarković biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, lider Srpske radikalne stranke nazvao ga je "izdajnikom".

„Na Novom gradskom groblju, u Aleji zaslužnih građana, već odavno zemlja štuca jer ne može da probavi velike srpske izdajnike koji su tamo sahranjeni. Pa sad još planiraju da tamo posade i oberizdajnika Dragoljuba Žarkovića, već 30 godina glavnog i odgovornog urednika prljavog 'Vremena',“ napisao je Šešelj na Tviteru.

„Vojislav Šešelj već trideset godina neprestano širi govor mržnje što je potvrđeno i presudom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Mete njegovih brutalnih verbalnih napada su posebno novinari, pripadnici manjina, politički protivnici i antiratni aktivisti koji su javno ukazivali na njegovu pogubnu politiku“, navodi se u saopštenju NUNS-a i podseća da je u samo u prethodnih godinu dana Vojislav Šešelj pretio novinaru Veselinu Simonoviću i novinarki Snežani Čongradin, a da se sa novinarom Dejanom Anastasijevićem obračunavao i posthumno.

NUNS podseća da je već skretao pažnju Narodnoj skupštini Srbije i međunarodnim instititucijama na ponašanje Vojislava Šešelja koji zloupotrebljava svoj poslanički mandat pre svega da bi vređao i pretio neistomišljenicima.

„Tom prilikom zatražili smo da: Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja razmotri i pokrene postupak utvrđivanja da li postoje razlozi za ukidanje poslaničkog mandata i imuniteta Vojislavu Šešelju i ako postoje da postupi u skladu sa zakonom; javni tužilac preduzme radnje iz svojih nadležnosti i podnese zahteve za odobrenje pokretanja krivičnog postupka protiv Vojislava Šešelja i svih drugih poslanika koji svojim obraćanjima u Narodnoj skupštini ugrožavaju sigurnost, živote i dobrobit novinara i drugih pojedinaca;Narodna skupština odobri vođenje krivičnog postupka protiv svih narodnih poslanika ukoliko se u istražnim radnjama nadležnih organa utvrdi da postoje osnovane sumnje i dokazi da su učinili krivična dela.“

NUNS dodaje da će obnoviti ovu inicijativu i zatražiti podršku svih koji veruju u pristojnost, kulturno ponašanje, društveni mir i demokratsku budućnost Srbije.

XS
SM
MD
LG