Dostupni linkovi

Ukop žrtava genocida u Srebrenici 11. jula još nije dogovoren


Memorijalni centar Potočari
Memorijalni centar Potočari

Članovi Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici na sjednici održanoj u petak nisu nisu precizirali kako će biti organizovana kolektivna dženaza i ukop za sedam identifikovanih Bošnjaka. Potvrdio je ovo za Radio Slobodna Evropa (RSE) Hamdija Fejzić, presjednik Organizacionog odbora.

„Još nismo odlučili na koji način će se organizovati kolektivna dženaza u Memorijalnom centru Potočari. Do prije nekoliko dana imali smo jedanaest identifikovanih žrtava, ali zbog nemogućnosti dolaska u Srebrenicu, četiri porodice nisu dale saglasnost da se njihovi članovi porodica ukopaju ovog 11. jula. Do tog datuma održaćemo još nekoliko sastanaka i konačnu odluku donijećemo početkom jula. Naravno, moramo se pridržavati svih mjera koje budu na snazi usljed pandemije virusa korona“, kazao je Fejzić.

Organizacioni odbor za obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici 8. juna u sjedištu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) je saopštio kako će ovogodišnja komemoracija žrtvama biti održana putem video-linka.

  • Komemoracija žrtvama genocida u Srebrenici video linkom

Nije poznato ni na koji način će se organizovati Marš mira iz Nezuka do Potočara, što je potvrdio Zulfo Salihović, član Organizacionog odbora, uz napomenu da je taj događaj bio najmasovniji sadržaj obilježavanja godišnjice genocida.

„Ove godine smo odlučili da smanjimo broj učesnika Marša mira i za sada je preporuka da na tom trodnevnom pohodu učestvuju samo preživjeli učesnici koji su , jula 1995. godine, prošli put šumama od Srebrenice do Tuzle. No, još ima vremena da odlučimo koliko će učesnika biti ove godine“, rekao je Salihović.

Prije proglašenja pandemije korona virusa, brojni državnici iz cijelog svijeta najavili su dolazak u Srebrenicu na obilježavanje 25. godišnjice od genocida, ali su odustali, te će imati priliku da putem video linka prate komemoraciju i da se obrate na taj način.

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari do sada je ukopano 6.610 žrtava genocida. Još uvijek se traga za više od 1.000 nestalih Srebreničana.

Za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine, Haški tribunal, Sud Bosne i Hercegovine, te sudovi u Srbiji i Hrvatskoj do sada su osudili ukupno 47 osoba na više od 700 godina zatvora, te izrekli četiri doživotne kazne (od čega jedna nepravomoćna).

XS
SM
MD
LG