Dostupni linkovi

Bramerc pred SBUN: Negiraju se zločini i slave ratni zločinci


Glavni tužilac međunarodnog suda u Hagu Serž Bramerc (Serge Brammertz) upozorio je danas, pred Savetom bezbednosti UN u Njujorku, da se u zemljama bivše Jugoslavije i dalje slave ratni zločinci, a negiraju zločini, često uz podršku političara.

"Negiranje zločina i slavljenje osuđenih ratnih zločinaca prožimajuće je širom bivše Jugoslavije. Na žalost, negiranje i slavljenje često pokreću ili podržavaju političari i javne ličnosti u celom regionu", rekao je Bramerc, podnoseći redovan polugodišnji izveštaj o radu haškog tužilaštva.

Bramerc je ocenio da takva klima u bivšoj Jugoslaviji "ima uznemirujući učinak na tužioce i sudije i potkopava vladavinu prava".

On je upozorio i na "političko mešanje u suđenja za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji", navodeći da se jedan uznemirujuć primer takvog mešanja dogodio prošle nedelje u Bosni i Hercegovini.

Ne precizirajući o kojem se primeru radi, Bramerc je izrazio punu podršku bosanskom tužilaštvu i glavnom tužiocu i uverenje da će oni nastaviti da krivično gone odgovorne za ratne zločine, "bez obzira na nacionalnost i zvanični položaj".

Bramerc je podsetio i da se ove godine navršava 25 godina od "mnogih zločina i događaja iz sukoba u bivšoj Jugoslaviji, uključujući i genocid u Srebrenici".

Po tužiočevim rečima, to će biti prilika da se, uz podsećanje na žrtve, jednoglasno osude odgovorni za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid.

"Pozivamo sve zvaničnike i javne ličnosti u regionu da odgovorno deluju i stave žrtve i patnje civila u prvi plan tokom komemorativnih aktivnosti. Oni bi trebalo da javno osude negiranje zločina i slavljenje ratnih zločinaca, a ne da ih podržavaju u javnim istupima, uz korišćenje javnog novca", podvukao je Bramerc.

On je naglasio da je, posle četvrt veka od zločina, "hitno neophodno vođstvo koje je za pomirenje i građenje mira" i koje bi, makar i zakasnelo, "raskinulo sa retorikom prošlosti".

XS
SM
MD
LG