Dostupni linkovi

Rasprava o žalbama na presudu Mladiću sredinom juna u Hagu


Heroj najbližima uprkos optužnici za ratne zločine
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00

U Mladićevom rodnom selu Božanovići, njega i dalje smatraju za heroja uprkos optužbama za genocid i zločin protiv čovečnosti (Video snimljen 2017, pred prvostepenu presudu

Rasprava o žalbama na prvostepenu presudu bivšem komandantu vojske bosanskih Seba Ratku Mladiću, nepravosnažno osuđenom na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i zločina u BiH, biće pred Međunarodnim sudom u Hagu održana 16. i 17. juna, saopštilo je u ponedeljak (3. maja) Apelaciono veće tog suda.

Rasprava trebalo je da prvobitno bude održana 17. i 18. marta, ali je odložena na zahtev odbrane, zato što je Mladića (78) očekivala operacija "otklanjanja polipa na debelom crevu" koja je obavljena 28. marta.

U odluci od 4. maja, apelaciono veće navodi da se, po lekarskim izveštajima, "Mladić dobro oporavlja" i da je, iako je on "stariji pacijent" sa više oboljenja "razumno očekivati da će oporavak biti ostvaren u roku od šest nedelja", odnosno do 9. maja.

Rasprava o žalbama će biti održana sredinom juna, ukoliko ne bude produženo ograničenje ulaska u Holandiju koje je tamošnja vlada uvela usled pandemije korona virusa, napomenuo je sud. To ograničenje će, po važećim odlukama trajati do 15. maja.

Prvostepena presuda

Prvostepenom presudom, Haški tribunal je 22. novembra 2017, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Na tu presudu, žalbe su uložili Mladićevi branioci Branko Lukić i Dragan Ivetić, ali i tužioci.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU i ukoliko imate fotografije ili znate nekoga ko bi mogao imati fotografije žrtava koje se nalaze na našoj listi molimo Vas da ih sa podacima pošaljete na našu e-mail adresu: facesofsrebrenica@rferl.org
KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU i ukoliko imate fotografije ili znate nekoga ko bi mogao imati fotografije žrtava koje se nalaze na našoj listi molimo Vas da ih sa podacima pošaljete na našu e-mail adresu: facesofsrebrenica@rferl.org

Prema presudi, Mladić je kriv kao protagonista četiri udružena zločinačka poduhvata čiji je zajednički cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Hrvata i Muslimana sa velikog dela teritorije BiH, radi uspostavljanja srpske dominacije. Ti zločini su, pored srebreničkog genocida, u presudi kvalifikovana kao zločini protiv čovečnosti; kršenje zakona i običaja ratovanja i Ženevskih konvencija.

Odbrana je u žalbi tražila da Mladić bude oslobođen ili da mu bude ponovo suđeno. Prema braniocima, nije dokazano postojanje zločinačkih udruženja, niti da je Mladić u njima učestovao. Odbrana se žalila i na kaznu koju je raspravno veće izreklo Mladiću, uz tvrdnju da sudije nisu u obzir uzele olakšavajuće okolnosti.

Tužilaštvo je žalbom zatražilo da Mladić bude proglašen krivim i za genocid u još šest opština u BiH, tvrdeći da je, tokom suđenja, dokazalo njegovu krivicu. Prvostepenom presudom, bivši komandant VRS je oslobođen po toj tački optužnice.

Sudija Karmel Adjijus (Carmel Agius), predsednik sudskog Mehanizma, pravnog naslednika Haškog tribunala, najavio je pred Savetom bezbednosti UN u Njujorku da će pravosnažna presuda Mladiću biti izrečena do kraja 2020.

Mladić je u pritvoru u Sheveningenu (Scheveningen) od kraja maja 2011. Uhapsile su ga vlasti Srbije, 26. maja te godine, u Lazarevu kraj Zrenjanina.

Izručenje Ratka Mladića
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00
Direktan link

Prvu optužnicu za genocid u Srebrenici, Haški tribunal je protiv Mladića podigao u novembru 1995.

XS
SM
MD
LG