Dostupni linkovi

Istraživanje Harvarda navodi da se virus u Wuhanu možda širi od avgusta


Dok se broj zaraženih COVID-19 povećava širom svijeta, istraživanje sa Univerziteta Harvard pokazalo je da se korona virus možda širio u kineskom Wuhanu još u avgustu 2019. godine, nekoliko mjeseci prije prvog zvaničnog prijavljenog slučaja. Peking odbacuje ovaj izvještaj.

Iako je širenje virusa širom Evrope usporeno, što je dovelo do postepenog ublažavanja mjera, virus se i dalje širi u Južnoj Americi, Africi i dijelovima Azije. U Sjedinjenim Državama koje su najpogođenije virusom, čini se da je epidemija došla do svog vrhunca.

Prema mjerenju američkog Johns Hopkins Univerziteta u svijetu je korona virusom zaraženo 7,13 miliona ljudi, sa gotovo 407.000 smrtnih slučajeva od kraja decembra prošle godine.

No, istraživanje Harvarda, objavljeno 8. juna, dovodi u pitanje službeni kineski narativ, rekavši da očigledan porast prometa izvan bolnica Wuhana, koji je započeo u avgustu, može navesti na to da je korona virus krenuo da se širi tim područjem mnogo ranije no što je zvanično prijavljeno.

Istraživači Harvarda navode da satelitski snimci pokazuju porast prometa izvan pet bolnica u Wuhanu od avgusta do decembra.

Porast u prometu poklopio se sa porastom pretrage na internetu o informacijama koje uključuju simptome poput “kašlja”, “proljeva”, navodi se u istraživanju.

Kina je odbacila ovu studiju, koja još uvije nije recenzirana, kao “smiješnu” studiju koja se temelji na “površnim” informacijama.

Pratite MAPU širenja korona virusa

Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying komentarisala je istraživanje tokom konferencije za novinare 9. juna rekavši da je “smiješno, nevjerovatno smiješno, doći do takvog zaključka na osnovu površnih opažanja kao što je količina prometa”.

Prvi slučaj teške upale pluća u Wuhanu prijavljen je Svetskoj zdravstvenoj organizaciji krajem decembra 2019. godine. Američki zvaničnici, uključujući i državnog sekretara Mikea Pompea već su ranije optuživali Kinu da je zatajila pravovremene informacije o virusu.

XS
SM
MD
LG