Dostupni linkovi

Šest mjeseci sa COVID-om 19 i gomilom laži


Poster koji upozorana na širenje 'lažnih vijesti' u vezi sa COVID-om 19, Hanoj, Vijetnam, april, 2020.
Poster koji upozorana na širenje 'lažnih vijesti' u vezi sa COVID-om 19, Hanoj, Vijetnam, april, 2020.

Šest mjeseci je prošlo od kada se COVID-19 prvi put pojavio dok gomila laži i dezinformacija na internetu remeti napore u borbi sa pandemijom.

Upitnik koji slijedi bilježi neke od glavnih neutemeljenosti koje se šire o korona virusu. Popunite prazna mjesta i podijelite poruku na internetu i vi biste tako mogli postati loš influenser i pridružiti se onima koji koriste lažne narative, neutemeljene činjenice i botove kako bi nahranili društvene mreže.

* To je plan da se _____ izvrši vojna invazija ____.

* To je zavjera da se napravi migracija _____ u _____.

* Izlječivo je ___.

* To je biološko oružje napravljeno ___ da eliminiše ___.

Lažni narativi

Širom svijeta postoji više od 100 lažnih narativa koji se odnose na korona virus, prema timu istraživača u američkom Univerzitetu Carnegie Mellon koji istražuju kako se internetskim kanalima šire dezinformacije. Tim je nedavno identifikovao posljednje tri kategorije netačnih informacija: lijekovi i načini da se spriječi infekcija, sama priroda virusa i navodno biološko oružje koje je sam virus.

"Netačne informacije uvećale su se na internetu i na svim društvenim medijima. Šire ih botovi i ljudi ne znaju da su te informacije netačne", objasnila je na univerzitetskoj web stranici Kathleen Carley, profesorica na Carnegie Mellon Školi za kompjuterske nauke Instituta za istraživanje softwarea, koja vodi tim istraživača.

Lažni lijekovi i metode prevencije bili su najpopularnija tema dezinformacija koje često botovi šire svijetom.

Ne zaustavlja korona virus, ali Tadžikistanci kupuju bijeli luk
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

Obilje 'lijekova'

Pivo Corona ne liječi korona virus, ne liječi ga ni bijeli luk ili supa začinjena ljutim papričicama. Ispiranje nosa otopinom soli neće spriječiti da se dobije COVID-19, bolest koju uzrokuje korona virus. Neki od navodnih lijekova koji se mogu naći na internetu, kao što je ubrizgavanje izbjeljivača, mogu biti smrtonosni.

Brojne vlade, zdravstvene agencije i organizacije i drugi napravili su web stranice kako bi pomogle u raskrinkavanju lažnih tvrdnji.

Ministarstvo zdravlja teško pogođenog Brazila, koji je drugi, iza SAD po broju oboljelih slučajeva i u teškom položaju zbog predsjednika koji je podcijenio opasnosti od pandemije, uspostavio je kanale na društvenim mrežama putem kojih korisnici mogu poslati informacije na koje su naišli na internetu kako bi se one mogle postepeno ispitati.

Rezultati ove inicijative, koja se može naći (na portugalskom jeziku) ovdje razotkrivaju ideje da su Rusija i Kina pronašle vakcinu za COVID-19, da će kafa ili čaj od limuna izliječiti korona virus, ili da će ispiranje usta pomoći. Na dugoj listi alarmantnih "lažnih vijesti" primijećene su neke tačne informacije kao što je to da pušenje može povećati rizike COVID-a 19.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) sama targetira mnoge teorije zavjere – zaokupirala se razbijanjem mitova koji se vezuju za izbijanje zaraze.

Zdravstvena agencija UN-a poriče ideju da će pijenje alkohola zaštiti od COVID-a 19, da će zadržavanje daha na 10 sekundi biti dovoljan dokaz da niste zaraženi ili da će izlaganje ekstremno visokim ili niskim temperaturama izliječiti ili spriječiti zarazu.

Velike teorije zavjere

U napore da se identifikuju ili razotkriju dezinformacije uključeni su i Evropska spoljnja služba za akciju koja se bori protiv ideje da je COVID-19 "trik velikih farmaceuta" i/ili "velika zavjera tajnih elita" i napominje da "navode da je pandemija navodno podvala ili u najmanju ruku pretjerivanje šire prokremaljski mediji".

Češki centar za borbu protiv terorizma i hibridnih prijetnju pri Ministarstvu unutrašnjih poslova (CTHH), prati kampanje dezinformacijama koje utiču na bezbjednost zemlje, razotkrio je teorije zavjere koje kažu da su korona virus razvili kao biološko oružje, napominjući da se to pripisuje određenom broju država i uticajnih pojedinaca uključujući "američke/britanske/kineske globalne elite kao što je Bill Gates, itd.".

To opovrgava ideju da su Sjedinjene Države koristile izbijanje korona virusa kako bi iskrcale trupe širom Evrope, primijećujući da je ta ideja mogla biti izvedena iz vijesti o planiranim vojnim vježbala koje su otkazane ili odgođene zbog izbijanja infekcije.

Takođe, opovrgava druge popularne teorije zavjere uključujući i onu da postoji veza između korona virusa i uvođenja 5G mreže, da je sama pandemija blef, ništa ozbiljno, da bi vlade izvele prisilnu masovnu vakcinaciju kako bi se kontrolisala populacija, a da vlade i mediji šire informacije o pandemiji kako bi skrenuli pažnju s prijetnje od migracija.

Loši faktori

Prema CTHH napori da se manipuliše informacijama su pokušaj zloupotrebe pandemije "u skladu sa interesima najšireg mogućeg spektra faktora".

Posmatrači su izdvojili neke od vlada preko profesionalnih teoretičara zavjere do zagovarača sa dobrim namjerama koji reaguju na dezinformacije koje šire botovi.

Carley sa Carnegie Mellon kaže da dok dezinformacije bujaju tokom svake krizne situacije, mogu se širiti ako ih dijele poznate ličnosti ili medijske agencije. Ponekad, sugeriše ona, vicevi mogu postati istina.

"Lako je pomiješati satiru sa dezinformacijama", kaže Cerley za Carnegie Mellon. "Ista priča ‘pijte izbjeljivač da izliječite korona virus’, jedna osoba može posmatrati kao humornu i očiglednu satiru, a druga kao istinu".

Ali ona može doći od svjetskog lidera, kao što je predsjednik Donald Trump koji je dao težinu ideji da je pijenje izbjeljivača pristup koji vrijedi razmotriti; ili brazilski predsjednik Jair Bolsonaro, koji je ustrajno podcjenjivao prijetnju čak i kada je njegova država postala glavno žarište korona virusa; ili bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko ili turkmenistanskog predsjednika Gurbangulija Berdimuhamedova, nikaragvanskog Daniela Ortege – sve su to lideri koji su odbijali da ozbiljno shvate COVID-19.

Bizarne i neutemeljene tvrdnje ruske državne televizije o Billu Gatesu i COVID-u 19
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:50 0:00

U nekim slučajevima, to su same države, kao što su Sjedinjene Američke Države i Kina koje su razmjenjivale navode o porijeklu bolesti, sa Washingtonom koji je sugerisao da je kultivisan u kineskim laboratorijama a zvaničnici iz Pekinga sugerisali su da je u Kinu donesen iz američke vojske.

Veliki učinak

Učinak je očigledan bez obzira na nacionalne granice. Nedavno ispitivanje u moskovskoj Srednjoj ekonomskoj školi indicira da jedan od četiri Rusa ne vjeruje da je pandemija koju izaziva korona virus stvarna.

U Sjedinjenim Državama, istraživanje Pew centra otkrilo je da gotovo 30 procenata Amerikanaca vjeruje da je korona virus najvjerovatnije stvoren u laboratoriji, što je u kontradikciji sa otkrićima genetičara koji proučavaju porijeklo virusa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG