Dostupni linkovi

Pompeo: Kina da dozvoli inspekciju laboratorija


Američki državni sekretar Majk Pompeo zatražio je od Kine da dozvoli pristup inspektorima u svoje osetljive laboratorije, izražavajući zabrinutost za njihovu bezbednost u vreme pandemije korona virusa.

Pompeo nije želeo da iskljući mogućnost da je opasni virus izašao iz laboratorije u Vuhanu, što zvanični Peking odlučno odbacuje.

“Morate se prisetiti – ove laboratorije su i dalje otvorene u Kini i sadrže složene patogene koji se proučavaju. Nije reč samo o Institutu za virologiju u Vuhanu,” izjavio je Pompeo.

“Važno je da se rukuje tim materijalom na bezbedan način kako bi se izbeglo njegovo slučajno ispuštanje,” dodao je američki državni sekretar.

On je naveo primer nuklearnih postrojenja koja su podvrgnuta rigoroznim međunarodnim inspekcijama kako bi se osigurala njihova bezbednost.

Pompeo je ponovo izrazio zabrinutost da Kina nije podelila sa ostalim zemljama uzorak inicijalno detektovanog virusa, poznatog kao SARS-CoV-2.

“I dalje nemamo uzorak tog virusa niti je svet imao pristup postrojenjima ili drugim lokacijama gde je virus možda izvorno nastao u Vuhanu,” istakao je Pompeo.

Kineske vlasti su u početku potiskivale vesti o smrtonosnom virusu, uključujući pritvaranje lekara Lija Venlijanga koji je skrenuo pažnju na ovu opasnost, a kasnije je preminuo od posledica zaraze Kovidom 19.

Nakon toga kineski naučnici su sumnjali da se virus pojavio krajem prošle godine na pijaci u Vuhanu na kojoj se kolju i prodaju egzotične životinje.

Međutim, ubrzo je ukazano i na drugu mogućnost zbog prisustva u blilzini veoma obezbeđene laboratorije za virulogoju, na čemu sada potenciraju i pojedini visoki američki zvaničnici dok je u početku to bilo u sferi konspirativne teorije, podseća Frans pres.

Kritičari, pak, smatraju da predsednik SAD Donald Tramp želi da skrene pažnju sa svoje odgovornosti zbog zakasnele reakcije na pandemiju u kojoj je do sada umrlo više od 45 hiljada ljudi, što je najviše na svetu.

XS
SM
MD
LG