Dostupni linkovi

BiH: Stiglo preostalih 20 respiratora koje je uvezla firma 'FH Srebrena malina'


Respiratori na aerodromu u Sarajevu
Respiratori na aerodromu u Sarajevu

Preostalih 20 od ukupno 100 respiratora koje je iz Kine nabavila Vlada Federacije Bosne i Hercegovine preko firme "FH Srebrena malina" stigli su danas u Sarajevo. Nabavka u vrijednosti od 10,5 miliona maraka (5,25 miliona eura) postala je predmetom istrage Tužilaštva BiH budući da se pomenuta firma bavi proizvodnjom i preradom malina.

Na sarajevskom aerodromu je podnesen zahtjev za carinjenje dodatnih dvadeset respiratora za koje je uvoznik "FH Srebrena malina", rekao je za RSE Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH).

Prvih 80 od ukupno 100 naručenih respiratora koje je uvezlo preduzeće "FH Srebrena malina" iz Srebrenice stiglo je 25. aprila, a vještačenjem je Tužilaštvo utvrdilo da njihovo korištenje nije preporučeno u jedinicama intenzivne njege.

Isti dan, 27. maja, je iz Tužilaštva BiH potvrđeno da je njihov tim boravio u prostorijama Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH je za RSE izjavio kako nije bio u pitanju pretres nego da se vršio pregled dokumentacije i prikupljanja informacija u okviru predmeta „Respiratori“.

Portparol UIO BiH, Ratko Kovačević kaže da će respiratori biti pušteni sa carine kada bude plaćen dug po osnovu Poreza na dodanu vrijednost (PDV).

“Trenutni dug po osnovu PDV-a preduzeća FH Srebrena malina je nešto više od 472 hiljade KM (oko 236 hiljada eura),” rekao je Kovačević.

"FH Srebrena malina" dozvolu za uvoz medicinske opreme dobila je 27. aprila od Agencije za lijekove BiH, a ističe danas.

"Do 27. maja 2020. godine važi saglasnost za interventni uvoz medicinskih sredstava, a uvidom u službenu evidenciju smo ustanovili da novi zahtjev nije zaprimljen", saopšteno je za RSE iz Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine.

Preduzeće "FH Srebrena malina" čije je bankovne račune Sud Bosne i Hercegovine blokirao 8. maja, podnijelo je 13. maja molbu Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine da im se omogući plaćanje preostalog iznosa PDV-a.

Suda BiH još nije donio odluku.

Komisija za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je 22. maja, povodom afere “Respiratori”, donijela 12 zaključaka u kojima, između ostalog, traže smjenu direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka i stavljanje te organizacije pod nadležnost Ministarstva unutrašnjih poslova.

Svi zaključci biće prezentovani na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH koja će biti održana u četvrtak, 28. maja.

Fahrudin Solak je 12. maja, na sjednici Vlade Federacije BiH, suspendovan sa
pozicije direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i načelnika Federalnog štaba civilne zaštite.

Tužilaštvo BiH ispitalo je više desetina osoba u ovom slučaju.

XS
SM
MD
LG