Dostupni linkovi

Predmet 'Respiratori': Završeni pretresi Zavoda za javno zdravstvo u Mostaru i Sarajevu 


Kineski ventilatori na sarajevskom aerodromu, 30. april 2020. godine
Kineski ventilatori na sarajevskom aerodromu, 30. april 2020. godine

Po nalogu tužiteljskog tima i izdatoj naredbi suda, u četvrtak (21.maja) su izvršeni pretresi i izuzimanje dokumentacije Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) u Mostaru i Sarajevu, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Izuzeta dokumentacija značajna za predmet bit će pregledana i analizirana. Riječ je o pretresu u sklopu istrage o nabavci 100 respiratora iz Kine.

Također, Tužiteljstvo BiH je vršilo provjeru informacija koje su se pojavile u medijima, a u kojima se navodi da su vlastima u Republici Srpskoj nuđeni predmetni respiratori čija je kupovina odbijena.

Nakon izvršenih provjera, utvrđeno je da Vlada RS nije dobila ponudu za sporne respiratore oznake ACM 812 A.

Ispitano je više desetina osoba u predmetu nabavke 100 kineskih ventilatora koje je Federalna uprava civilne zaštite BiH (FUCZ) platila 10,5 miliona maraka (5,25 miliona eura).

Ukupno 80, od 100 naručenih respiratora, u BiH je 25. aprila stiglo iz Kine, uvezlo ih je preduzeće "Srebrena malina" iz Srebrenice koje se bavi proizvodnjom i preradom malina.

Respiratori kupljeni u vrijeme pandemije preko preduzeća, po nalogu FUCZ nisu upotrebljivi u jedinicama intenzivne terapije, procijenio je nakon pokretanja istrage stručni vještak za medicinsku opremu u izvještaju za Tužilaštvo BiH.

Tužilaštvo BiH istražuje da li je firma koja se bavi ovakvom djelatnošću imala dozvole za promet medicinskom robom u trenutku kupovine respiratora, te da li je FUCZ sa preduzećem "Srebrena malina" zakonito sklopila ugovor.

XS
SM
MD
LG