Dostupni linkovi

U SIPA-i zadržan i Novalić, prethodno Solak i Hodžić


Nakon osam sati saslušanja u SIPA-i, do odluke Suda BiH, zadržani Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić.
Nakon osam sati saslušanja u SIPA-i, do odluke Suda BiH, zadržani Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić nakon više od osam sati saslušanja zbog afere „Respiratori“ zadržan je u prostorijama Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) do odluke Suda BiH, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) njegova advokatica Vasvija Vidović.

Nakon saslušanja zadržani su i Fahrudin Solak, suspendirani načelnik Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i Fikret Hodžić, direktor kompanije "FH Srebrena malina"

„Uhapšeni su i ostat će u 24-satnom pritvoru u prostorijama SIPA-e nakon čega će biti predati u nadležnost Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, odnosno bit će sprovedeni u pritvorsku jedinicu Suda BiH“, rečeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Saslušanje u SIPA-e bilo je u vezi s nabavkom 100 ventilatora u vrijednosti od 10,5 miliona (5,25 miliona eura), koja je postala predmetom istrage Tužiteljstva BiH, jer se pored činjenice da se firma "FH Srebrena malina“ bavi proizvodnjom i preradom malina, utvrđuje zakonitost ugovora koji su sklopili Federalna uprava civilne zaštite s firmom "FH Srebrena malina".

Od ukupno 100 naručenih ventilatora, 80 ih je stiglo 25. aprila u BiH iz Kine, dok je preostalih 20 na sarajevski aerodrom stiglo u srijedu 27.maja.

Vještačenjem prva pošiljke od 80 respiratora Tužiteljstvo je utvrdilo da njihovo korištenje nije preporučeno u jedinicama intenzivne njege.

„Svakodnevno se saslušavaju osobe, koje se dovode u vezu sa ovom aferom“, rekao je za RSE u četvrtak uvečer glasnogovornik Tužiteljstva BiH, Boris Grubešić.

Pripadnici Agencije za istragu i zaštitu Sipa u proteklih mjesec dana pretresli su prostorije Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH u Mostaru i Sarajevu, Vlade Federacije, firme „FH Srebrena malina“, Federalne uprave civilne zaštite i Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu, te izuzeli određenu dokumentaciju.

Predmet 'Respiratori': Završeni pretresi Zavoda za javno zdravstvo u Mostaru i Sarajevu

Tužiteljstvu i Sudu BiH su 7. maja dostavili izvještaj o poduzetim mjerama i radnjama, nakon čega je Tužiteljstvo BiH pokrenulo istragu.

XS
SM
MD
LG