Dostupni linkovi

Komisija o aferi 'Respiratori': Smijeniti Solaka, Federalnu civilnu zaštitu pod nadležnost MUP-a


Pošiljka iz Kine, na aerodromu u Sarajevu, 25. aprila 2020.

Smjena direkora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka i stavljanje te organizacije pod nadležnost Ministarstva unutrašnjih poslova, neke su od preporuka koje je danas saopštila Komisija za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) povodom afere "Respiratori".

Komisija je danas donijela 12 zaključaka u slučaju nabavke respiratora preko firme "Srebrena malina" Fikreta Hodžića.

Zaključke je na konferenciji za novinare u Sarajevu saopštio predsjednik Komisije Damir Mašić.

Između ostalih, Komisija u zaključcima navodi da je Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) stvorila obligacioni odnos sa FH Srebrena malina Fikreta Hodžića u trenutku kada su imali informaciju da pomenuto društvo nema dozvolu Agencije za promet medicinskim sredstvima.

Komisija smatra da FUCZ prilikom kupovine respiratora nije izvršila analizu na tržištu i nije kontaktirala privredna društva koja se nalazi u registru veleprometnika za promet medicinskih sredstava pri Agenciji za lijekove BiH.

Smatraju da Federalna uprava civilne zaštite nije provjerila profesionalnu sposobnost Srebrene maline za sklapanje ugovora u vrijednosti od 10,5 miliona KM (5, 25 miliona eura) za nabavku respiratora.

Navode da je FUCZ propustio osigurati adekvatnu garanciju da će Srebrena malina ispoštovati ugovorne obaveze.

Također, među zaključcima se navodi da Vlada FBiH nije na adekvatan način nadzirala rad Federalne uprave civilne zaštite.

Komisija predlaže Parlamentu FBiH da traži od Vlade FBiH da hitno ispita mogućnost raskida ugovora koji je potpisan sa Srebrenom malinom.

Predložili su da Parlamenta FBiH od Vlade zahtjeva hitno i neodložno razrješenje direkora FUCZ Fahrudina Solaka, kao najodgovornijeg za sprovedene nabavke u periodu stanja nesreće.​

Predložili su i da se hitno pripremi zakonska regulativa kojim bi FUCZ potpao pod nadležnost Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) FBiH.

"Po sadašnjoj organizacionoj šemi FUCZ je dio Vlade Federacije BiH. U svim zemljama u regionu i svijetu civilna zaštita je organizaciona jedinica ministarstava unutrašnjih poslova. Mi smo tražili izmjene zakona da se to uradi i u Federaciji BiH jer u ovom slučaju Vlada Federacije nije dovoljno kontrolisala FUCZ", naglasio je Mašić.

Svi zaključci bit će prezentirani na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH koja će se održati 28. maja.

Zaključci su doneseni nakon što su članovi Komisije tražili odgovore na postavljena pitanja u vezi afere "Respiratori" od Federalne uprave civilne zaštite, Vlade Federacije BiH i Federalnog Pravobranilaštva.​

Tužiteljstvo BiH ispitalo je više desetina osoba u predmetu nabavke 100 kineskih ventilatora koje je Federalna uprava civilne zaštite BiH (FUCZ) platila 10,5 miliona maraka (5,25 miliona eura).

Ukupno 80, od 100 naručenih respiratora, u BiH je 25. aprila stiglo iz Kine, a uvezlo ih je preduzeće "Srebrena malina" iz Srebrenice, koje se bavi proizvodnjom i preradom malina.

Respiratori kupljeni u vrijeme pandemije preko preduzeća, po nalogu FUCZ, nisu upotrebljivi u jedinicama intenzivne terapije, procijenio je nakon pokretanja istrage stručni vještak za medicinsku opremu u izvještaju za Tužilaštvo BiH.

XS
SM
MD
LG