Dostupni linkovi

Palmer: Bojkot izbora u Srbiji nije rešenje


Odgovor je u snažnijem, ne slabijem takmičenju; Metju Palmer

Uslovi za parlamentarne izbore u Srbiji, koji su zakazani za 21. jun, nisu idealni, ali bojkot nije rešenje jer će se glas opozicije slabije čuti ako izađe iz političke arene, kaže zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Metju Palmer u intervjuu za Glas Amerike.

Američki diplomata kaže i da SAD razumeju neke od argumenata opozicije da izborni uslovi nisu fer i naglašava da je važno da u demokratskom procesu postoji pravi izbor.

"Bojkot skoro nikad nije dobro sredstvo da se izrazi nezadovoljstvo. Pozdravljamo odluku onih koji su odlučili da učestvuju i nadamo se da će građani Srbije, kada izađu na birališta 21. juna, imati koga da biraju", kaže Palmer.

Kazao je da je jasno da ima mnogo izazova, ali da čak i kad uslovi nisu jednaki za sve, kako bi trebalo da bude, opozicija treba da uđe u igru i da javnosti u Srbiji da priliku da bira.

"I da nastavi da se bori za ravnopravnije izborne uslove, pogotovo kada je reč o medijima. Mi ćemo se boriti za istu stvar. Važno je za evropsku budućnost Srbije i evropsku perspektivu da medijsko okruženje bude otvoreno i fer", kazao je.

Odgovarajući na pitanje o izlasku opozicije iz parlamenta, pojasnio je da je to diskutabilna taktika.

"Kada opozicija sebe izuzme iz političke arene, postaje teže da se čuje njen glas. To nisu lake okolnosti i teško da opozicija može tako da se takmiči. Razumem da su neke karte nameštene protiv njih, zaista razumem, saosećamo sa nekim od njihovih argumenata. Ali odgovor je u snažnijem, ne slabijem takmičenju. Ako građani Srbije izađu na izbore, a nemaju legitiman izbor, to ne ide na ruku demokratiji", rekao je Palmer.

Napomenuo je, komentarišući novu krizu u odnosima Srbije i Crne Gore, da vlade sve zemlje treba da komuniciraju i treba da postoje otvoreni kanali komunikacije.

"Crna Gora svakako ima pravo da uspostavi parametre za to ko može da uđe u zemlju i postoji epidemiološka komponenta u procesu donošenja te odluke. Treba i da pažljivo da razmotre kako bi to moglo da utiče na odnose sa važnim susedom, kako će uticati na letnju turističku sezonu s obzirom na važnu ulogu srpskih turista u crnogorskoj ekonomiji", rekao je Palmer za Glas Amerike.

Vlada Crne Gore je 25. maja najavila otvaranje crnogorskih granica, od početka juna, za više država koje ispunjavaju epidemiološki kriterijum Instituta za javno zdravlje da imaju najviše do 25 zaraženih na 100 hiljada stanovnika. Među njima od država regiona nema Srbije, Bosne i Hercegovine (BiH), Kosova i Sjeverne Makedonije. Ova odluka izazvala je oštre reakcije među srbijanskim političarima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 27. maja potvrdio da je Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije suspendovao pravo sletanja crnogorske nacionalne avio-kompanije Montenegro Airlines na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" kao kontrameru odluci Crne Gore.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG