Dostupni linkovi

Montenegro Airlines: Srbija ostaje dio naših planova


Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije obavijestio je Montenegro Airlines (MA) da se suspenduje pravo slijetanja aviona crnogorske nacionalne avio-kompanije na beogradski aerodrom 'Nikola Tesla', saopšteno je kasno sinoć, 26.maja, iz MA.

"Montenegro Airlinesu predstoji borba za što brže i kvalitetnije povezivanje Crne Gore avio-linijama prema svim evropskim destinacijama i mi ćemo tom zadatku biti posvećeni. Industrija u kojoj poslujemo ne bi trebalo da zavisi od političkih odluka. Bez obzira na ovu nenadanu odluku Beograda, Srbija svakako ostaje dio naših saobraćajnih planova i pokušaćemo da damo doprinos da se posljedice COVID-19, u ekonomskim smislu, što prije saniraju", navodi se u saopštenju MA.

Vlada Crne Gore 25.maja je najavila otvaranje crnogorskih granica za više država, među kojima nema Srbije.

Odluka podrazumijeva da Crna Gora otvori granice za zemlje koje imaju najviše 25 aktivnih slučajeva COVID-19 na 100.000 stanovnika, pa se Srbija nije našla u prvoj grupi država prema kojima će Crna Gora otvoriti granice. Ova odluka izazvala je oštre reakcije među srbijanskim političarima.

Kasno sinoć u Beograd je sletio avion "Montenegro erlajnsa" sa 115 crnogorskih studenata, koji će moći da ostanu u Srbiji, s obzirom da zabrana slijetanja MA na taj aerodrom važi od 27.maja.

Prve države sa kojima će Crna Gora u prvim danima juna otvoriti granice su Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Poljska, Češka, Mađarska, Albanija i Grčka, najavio je crnogorski premijer Duško Marković na konferenciji za medije 25.maja. Kako je obrazložio, ove države ispunjavaju odgovarajuće epidemiološke kriterijume Instituta za javno zdravlje odnosno imaju najviše 25 zaraženih na 100 hiljada stanovnika.

Markovic je tada naglasio i da do termina otvaranja granica još neke države regiona mogu biti na spisku:

"Makar još dvije iz regiona ispunjavaju uslove ali situacija se mijenja iz dana u dan. Moguće da ćemo otvoriti sa još nekim državama iz regiona ali zavisi kakva će situacija biti kad naredba stupi na snagu".

Strancima, koji budu dolazili u Crnu Goru, neće se tražiti posebna testiranja na ulasku u zemlju a dijeliće im se uputstva i pravila koja treba da poštuju tokom boravka.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

XS
SM
MD
LG