Dostupni linkovi

CRTA: Vlast u Srbiji zauzela 91 odsto vremena za političare na TV


Vladajuća većina u Srbiji je dominirala tokom vanrednog stanja u sadržaju programa televizija s nacionalnom pokrivenošću, zauzevši 91 odsto vremena posvećenog političkim akterima u proširenom udarnom vremenu na prvom programu javnog servisa RTS 1 i komercijalnim televizijama Prva, Pink, Happy i B92, saopštio je nevladin Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) predstavljajući rezultate monitoringa medija koji je sproveden od uvođenja vanrednog stanja, 15. marta, do njegovog ukidanja 6. maja.

U saopštenju se navodi da je od 9 odsto medijskog vremena koje je ustupljeno opoziciji, pet odsto je pripalo partijama koje bojkotuju izbore, a četiri odsto onim koje će učestvovati na izborima.

"Izveštavanje o vlasti bilo je pretežno u pozitivnom ili neutralnom tonu, dok se o opoziciji u bojkotu uglavnom izveštavalo negativno, a o opoziciji koja je najavila učešće na izborima – neutralno", stoji u saopštenju.

CRTA je, kako se navodi, tokom vanrednog stanja zabeležila 9 specijalnih obraćanja predstavnika vlasti koje su prenosile sve televizije s nacionalnom pokrivenošću, "što je značajno doprinelo zabeleženom velikom prisustvu vlasti u televizijskim programima".

U tim obraćanjima predsednik Srbije učestvovao je 7, a premijerka 3 puta, podsećaju iz CRTA-e.

U navedenom periodu, CRTA je sprovodila i monitoring društvenih mreža (Facebook, Twitter, Instagram), koji je obuhvatio 378 zvaničnih profila medija, političkih stranaka, političara, udruženja građana, javnih ličnosti.

"Na profilima medija na društvenim mrežama opozicija je zbirno više spominjana nego vladajuća većina. Ipak, gledajući pojedinačno, Srpska napredna stranka, odnosno njeni pripadnici najčešće su spominjani. Na medijskim profilima 9 od 10 najčešće spominjanih aktera jesu predstavnici vladajuće većine, dok se o Aleksandru Vučiću govorilo u više od 40 odsto od ukupnog broja postova", navode u CRTA-i.

Na profilima opozicionih aktera na društvenim mrežama bilo je četiri puta više aktivnosti nego na stranama pripadnika vladajuće većine, pokazalo je istraživanje ove nevladine organizacije.

"Na ukupno 96 profila opozicionih lidera nedeljno je objavljivano u proseku 900 postova, na istom broju profila političara vladajućih partija prosečno je objavljivano 200 postova", saopštila je CRTA.

Korona virus, zdravlje i ekonomija bile su dominantne teme u objavama i vladajućih i opozicionih stranka i aktera. Osim toga, opozicija se bavila i izborima i pitanjima građanskih prava u okolnostima vanrednog stanja, navodi se u istraživanju CRTA-e.

XS
SM
MD
LG