Dostupni linkovi

Ambasador CG u Srbiji: Još nema konačne odluke o otvaranju granica


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Ambasador Crne Gore u Srbiji Tarzan Milošević je za Radio Slobodna Evropa (RSE) poručio da nije doneta "nikakva konačna odluka o otvaranju granica", kao i da veruje u "uspostavljanje normalne komunikacije" između Beograda i Podgorice.

Njegova izjava usledila je nakon što su predstavnici vlasti u Srbiji uputili oštre reakcije povodom najave Vlade Crne Gore da u prvim danima juna otvora granice sa nizom zemalja koje ispunjavaju određene epidemiološke kriterijume, među kojima za sada nije Srbija.

U pisanoj izjavi koju je dostavio RSE Milošević je naveo da je "radi jasnog i preciznog informisanja građana Srbije važno naglasiti da Vlada Crne Gore još uvek nije donela nikakvu novu odluku sto se tiče otvaranja granica".

"Nacionalno Kordinaciono tijelo treba da donese odluku koja će se primjenjivati od 1. juna, u skladu sa preporukama Instituta za Javno zdravlje. Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković je na osnovu stava Instituta saopštio da se očekuje otvaranje granica sa zemljama koje u ovom trenutku ispunjavaju odgovarajuće epidemiološke kriterijume i jasno naglasio da će se naredba odnositi i na druge zemlje koje do njenog stupanja na snagu budu ispunile te uslove", navodi se u pisanoj izjavi ambasadora Miloševića.

Milošević podseća i da je crnogorski premijer "istakao da globalna kretanja ukazuju i na proširenje kruga država prema kojima bi Crna Gora mogla otvoriti granicu".

"Čvrsto vjerujem da će se vrlo brzo uspostaviti kvalitetna komunikacija između Crne i Srbije, u pogledu slobodnog kretanja ljudi, poštujući sve ono sto su do sada na kvalitetan način preduzele i uradile obje države radi zaštite zdravlja svojih građana", napisao je Milošević u izjavi dostavljenoj RSE.

Mihajlović: Odluka CG nastavak nedemokratskog ponašanja prema Srbiji

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović izjavila je da je crnogorska odluka "u suprotnosti sa principima slobode kretanja na kojima se zasniva Evropska unija i da ne doprinosi dobrosusedskim odnosima u regionu".

"Crna Gora je u procesu evropskih integracija napredovala dalje od Srbije i nekih drugih zemalja u regionu, pa bi u skladu s tim trebalo da bude primer za druge. Umesto toga, veštački se kreiraju nove barijere između ljudi na ovim prostorima, koji su na svaki način upućeni jedni na druge, a odgovornost za to je pre svega na političarima", rekla je Mihajlovićeva, a saopštio njen kabinet.

Ona je navela da "nikakvo zaklanjanje iza virusa ne može da sakrije nastavak nedemokratskog ponašanja Vlade u Podgorici prema Srbiji i pripadnicima našeg naroda, protivno vrednostima i praksi Evropske unije, čijem članstvu čitav region teži".

"Ova odluka, međutim, jasno poručuje i da more nema samo Crna Gora i verujem da će naši građani razumeti i tu poruku", rekla je Mihajlović.

Vulin: Vlast u Crnoj Gori se bori protiv Srba

Reagovao je i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, koji je izjavio da se "vlast u Crnoj Gori se ne bori protiv virusa, već protiv Srba".

"Zabrana ulaska Srbima u Crnu Goru valjda treba da pomogne izgradnji domovinskog identiteta Crne Gore, pošto zdravlju nacije sigurno neće pomoći, ludilu verovatno, zdravlju nikako. Kome je Sekula Drljević (pravnik i političar, zalagao se za nezavisnost Crne Gore u vreme Kraljevine Jugoslavije, tokom Drugog svetskog rata fašistički kolaboracionista i blizak režimu Nezavisne Države Hrvatske, prim.aut.) omiljeni ideolog tome su i rasni zakoni Nezavisne Države Hrvatske pravna inspiracija", rekao je Vulin, a saopštio njegov kabinet.

Brnabić: Srbija neće uvoditi recipročne mere

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić poručila je da Srbija neće zatvarati granice za crnogorske građane kao što je to uradila zvanična Podgorica za građane Srbije, saopštio je premijerkin kabinet, prenoseći izjavu koju je Brnabić dala 25. maja za Televiziju Pink.

Kako se navodi u saopštenju, Brnabić je rekla da Srbija neće uvoditi recipročne mere, ali i dodala da građani Srbije "ne bi trebalo da idu tamo gde su nepoželjni".

Ona je ocenila da "pravi razlog" za odluku Crne Gore da u prvim danima juna otvori granice za niz zemalja, ali ne i za Srbiju, "nije u epidemiji i broju zaraženih".

“Nećemo sprečavati običnim crnogorskim građanima da posete Srbiju, ali ćemo još snažnije i oštrije sprečavati ulazak pripadnika crnogorskih klanova koji decenijama terorišu naše građane”, rekla je Brnabić, a saopštio njen kabinet.

Prve države sa kojima će Crna Gora u prvim danima juna otvoriti granice su Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Poljska, Češka, Mađarska, Albanija i Grčka, najavio je crnogorski premijer Duško Marković na konferenciji za medije 25. maja.

Kako je obrazložio, ove države ispunjavaju odgovarajuće epidemiološke kriterijume Instituta za javno zdravlje odnosno imaju najviše 25 zaraženih na 100 hiljada stanovnika.

Crna Gora prva zemlja u Evropi bez COVID-19?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

XS
SM
MD
LG