Dostupni linkovi

Ustavni sud Kosova zabrinut zbog 'pretećeg diskursa' predsednika i premijera


Ustavni sud Kosova saopštio je da sa zabrinutošću prati "preteći javni diskurs koji poslednjih dana vode aktuelni predsednik i premijer, kao i drugi nosioci institucionalnih i političkih funkcija, koji optužujući jedni druge za vršenje pritiska na Ustavni sud pokušavaju da utiču ili prejudiciraju odluku Ustavnog suda po pitanju predsednikovog dekreta o imenovanju mandatara za formiranje nove vlade".

"Ustavni sud najoštrije osuđuje ovo mešanje u njegovu institucionalnu nezavisnost, kao i napore političkih i institucionalnih aktera da uključe Ustavni sud u svakodnevne političke rasprave", stoji u saopštenju Ustavnog suda.

"Ustavni sud uverava javnost da neće podleći takvim pritiscima i pretnjama i da ni od koga nema potrebe za političkom ili javnom zaštitom, zato što Ustav i zakon pružaju sve potrebne garancije za nezavisno i nepristrasno delovanje".

"Konačno, Ustavni sud poziva sve strane u postupku da se suzdrže od komentara i radnji čiji je cilj uticati ili prejudicirati odluku Ustavnog suda, u ovom ili bilo kom drugom slučaju", zaključuje se.

Podsetimo, Ustavni sud je odlukom o privremenoj meri suspendovao sprovođenje dekreta predsednika Kosova Hašima Tačija (Hashim Thaci) o imenovanju Avdulaha Hotija iz Demokratskog saveza Kosova za mandatara nove vlade do 29. maja.

Do tada se očekuje da će sud odgovoriti na zahtev poslanika pokreta Samoopredeljenje premijera na dužnosti Aljbina Kurtija, o ustavnosti tog dekreta. To bi trebalo da razjasni situaciju ukoliko Kosovo nakon izglasavanja nepoverenja Kurtijevoj vladi 25. marta treba da ide na nove izbore, za čim Kurti teži, ili se može formirati nova vlada, čemu je put otvorio predsednik Tači.

XS
SM
MD
LG