Dostupni linkovi

SNSD traži preispitavanje odluke o odgađanju lokalnih izbora


Miloard Dodik, lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata
Miloard Dodik, lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) uputiće zahtjev Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine (BIH) za preispitivanje odluke Centralne izborne komisije (CIK) BiH kojom su lokalni izbori odgođeni za 15 novembar, potvrdio je u ponedjeljak (25.maja) za Radio Slobodna Evropa (RSE) sekretar ove stranke Luka Petrović.

On je kazao kako će to učiniti preko svojih predstavnika u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine.

Centralna izborna komisija (CIK), na sjednici 23. maja odgodila je lokalne izbore u Bosni i Hercegovini za 15. novembar, jer novac za održavanje izbora nije osiguran. Parlament nije usvojio budžet za 2020. i od početka godine je na snazi Odluka o privremenom finansiranju.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, reagujući na najavu iz SNSD-a rekao je u ponedjeljak novinarima, nakon obilježavanja Dana šehida u Sarajevu, da se odluka CIK-a mora poštovati, jer je, kako je naveo CIK glavni regulator izbornog procesa u BiH.

“Oni koji prigovaraju CIK-u ustvari na taj način iskazuju svoje nepoštovanje prema principu zakonitosti, legaliteta i svega onoga na šta se pozivaju. U ovom trenutku je bitno osigurati sredstva za finansiranje izbora i svi koji učestvuju u tom procesu moraju odmah reagirati, inače će odgovarati. Uskraćivanje sredstava za izbore podliježe odgovornosti i oni koji to rade će odgovarati”, rekao je Džaferović.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić, odgovarajući na pitanje novinara prilikom obilježavanja 25. Godišnjice masakra na Kapiji u Tuzli, rekao je da je sve u vezi sa odlukama CIK-a provedeno po zakonu.

"Oni (SNSD, op.a.) se mogu žaliti, ali ne vjerujem da iko ko sjedi u Sudu BiH i ko će odlučivati o tom predmetu, može imati dilemu šta piše u zakonu. On je jasan i vrlo precizan. Zašto to tako tragično doživljavaju, ne znam. Također, nigdje ne piše da u Centralnoj izbornoj komisiji BiH mora biti onaj ko se njima sviđa. Mi se ne bunimo kad je neko njihov izabran, bez obzira da li nam se sviđao ili ne. Bitno je da su procedure provedene po zakonu, a da je tijelo koje je ovlašteno takvu odluku donijelo", rekao je Komšić.

Predstavnički dom parlamenta BiH je početkom marta ove godine donio je odluku o prestanku mandata za četvoro članova CIK BiH, kojima je odavno istekao mandat.

Tokom glasanja za nove članove CIK-a, SNSD i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH su napustili sjednicu, tvrdeći da su u CIK-u izabrani politički podobni kadrovi i da je time prekršen Izborni zakon BiH.

Predsjednici SNSD-a i HDZ-a BIH Milorad Dodik i Dragan Čović su nakon sastanka u Istočnom Sarajevu, održanog 20. maja, izjavili da neće biti obezbjeđen novac za održavanje loklanih izbora u oktobru ove godine, jer je, kako su ocjenili "bilo zloupotreba prilikom izbora članova CIK-a".

Na ove izjave reagovala je misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini i pozvala je institucije BiH da osiguraju novac za održavanje lokalnih izbora u BiH.

Lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegovi rekao je, u ponedjeljak nakon obilježavanja Dana šehida u Sarajevu, kako smatra da SNSD koči sve u Bosni i Hercegovini.

“Ne priznaje CIK, ne priznaje državu, blokira državu, neće budžet. Pravi se pritisak koji treba ishoditi time ili da se izbori jedna bolja pozicija entiteta ili pak da dođe do zamora u probosanskim snagama koje će reći dajte nam naš dio BiH da ga uredimo kako treba, ali mi nikada na to nećemo pristati“, naveo je Izetbegović.

Sekretar SNSD-a Luka Petrović kaže kako je odluka Centralne izborne komisije (CIK) BiH o odgađanju lokalnih izbora neregularna, ali ipak je opšti akt i Ustavni sud BiH mora da provjeri njenu regularnost.

"CIK je privatizovala Zakon i prosto smo stanovišta ako Ustavni sud, a vjerujem da će vrlo brzo reagovati, koliko sam upoznat ima sjednicu 19. juna, podrži ovu odluku onda nam je jasno kojim tokom ide, a to je da zakoni ne važe u BiH", rekao je Petrović ranije u ponedjeljak za agenciju Srna.

Lokalni izbori su prethodno bili raspisani za 4. oktobar. U petak, 22. maja, istekao je rok predviđen Izbornim zakonom BiH da se osigura novac za njihovo održavanje.

Razlog je neusvajanje budžeta Bosne i Hercegovine, zbog čega je Centralna izborna komisija bila spriječena pokrenuti najvažnije procedure javnih nabavki. Za to je, kako je nakon sjednice CIK-a 20. maja izjavila predsjednica Vanja Prutina- Bjelica, potrebno 170 dana.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na vanrednoj sjednici 24. marta u Sarajevu, usvojilo je Nacrt budžeta Bosne i Hercegovine za 2020. bez saglasnosti predstavnika iz Republike Spske (RS).

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, te ministri Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Vojin Mitrović, ministar prometa i komunikacija, tada nisu glasali, zbog, kako je izjavio Tegeltija, trenutne situacije sa pandemijom COVID-19.

XS
SM
MD
LG