Dostupni linkovi

OSCE razočaran izjavama Dodika i Čovića oko lokalnih izbora


OEBS podseća BiH da je opstruiranje izbornog procesa kršenje prava građana
OEBS podseća BiH da je opstruiranje izbornog procesa kršenje prava građana

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini pozvala je institucije BiH da osiguraju novac za održavanje lokalnih izbora u BiH, dan prije isteka zakonskog roka za to.

U petak, 22. maja, ističe rok, predviđen Izbornim zakonom, da se osigura novac za održavanje lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini (BiH), zakazanih za 4. oktobar ove godine.

Novac za izbore još nije obezbijeđen, jer Parlament BiH nije usvojio budžet za 2020. i od početka godine je na snazi Odluka o privremenom finansiranju.

Dodik i Čović su nakon sastanka u Istočnom Sarajevu, održanog 20. maja, izjavili da neće biti obezbjeđen novac za održavanje loklanih izbora u oktobru ove godine, jer je, kako su ocjenili "bilo zloupotreba prilikom izbora članova CIK-a".

"Nije ispoštovan konkurs za izbore CIK-a, nije poštovana situacija da se biraju oni koji nisu politički angažovani. CIK ne može raspisati izbore dok se ne implementiraju poslednji rezultati izbora", rekao je tada Dodik.

Iz OSCE-a su poručili kako "uslovljavanjem odobravanja sredstava neophodnih za održavanje izbora zasnovanim na političkim raspravama oko sastava Centralne izborne komisije vlasti rizikuju da naruše ustavni poredak i funkcioniranje demokratije".

U današnjem saopštenju OSCE-a je istaknto da bi se opstruiranjem izbora kršila politička prava svih građana BiH.

OSCE navodi kako je razočaran izjavama člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika HDZ-a BiH dr. Dragana Čovića i 'zanemarivanjem demokratskih standarda' u vezi sa održavanjem izbora.

"Sve primjedbe u vezi sa procesom imenovanja članova Centralne izborne komisije BiH bi trebalo rješavati pred nadležnim sudom i poštujući zakonski propisane procedure, a ne putem političkih blokada", poručuju iz Misije OSCE-a BiH.

Misija OSCE-a u BiH poziva sve strane da se uzdrže od politiziranja Centralne izborne komisije BiH.

Predstavnički dom parlamenta BiH je početkom marta ove godine donio je odluku o prestanku mandata za četvoro članova CIK BiH, kojima je odavno istekao mandat.

Tokom glasanja za nove članove CIK-a, SNSD i HDZ BiH su napustili sjednicu, tvrdeći da su u CIK-u izabrani politički podobni kadrovi i da je time prekršen Izborni zakon BiH.

Centralna izborna komisija raspisala je lokalne izbore za 4. oktobar 2020. godine. Pošto Budžet BiH još uvijek nije usvojen, sredstva za izbore nisu obezbjeđena. Od početka godine je na snazi Odluka o privremenom finansiranju.

XS
SM
MD
LG