Dostupni linkovi

U petak ističe rok za osiguranje novca za lokalne izbore u BiH


Otvaranje biračkih kutija po završenom glasanju na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, u Zenici, centralna BiH, 7. oktobar 2018.
Otvaranje biračkih kutija po završenom glasanju na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, u Zenici, centralna BiH, 7. oktobar 2018.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) u srijedu nije donijela odluku o prolongiranju lokalnih izbora, koji su zakazani za 4. oktobar.

Predsjednica CIK-a Vanja Bjelica- Prutina je na sjednici u Sarajevu pojasnila kako je razlog ovakvog stava poziv Zorana Tegeltije, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH da Centralna izborna komisija BIH nastavi sa pripremama lokalnih izbora, te da će finansiranje biti osigurano.

"To znači da mi nastavljamo sa pripremama izbora", poručila je Bjelica- Prutina.

Predsjednica CIK-a je kazala kako postoji mogućnost da će Vijeće ministara BiH na sjednici u četvrtak donijeti posebnu odluku o osiguranju sredstava za održavanje lokalnih izbora BiH, ali da se postavlja pitanje da li će stići obaviti sve što je potrebno na vrijeme.

"Bez finansijskih sredstava nema provođenja lokalnih izbora, ali rok od 15 dana, predviđen izbornim zakonom, ističe u petak. Ukoliko sredstva budu osigurana sutra ili u petak, postavlja se pitanje da li CIK može provesi potupak javnih nabavki kako bi imala osigurane uslove za održavanje lokalih izbora 4.oktobra", rekla je Bjelica-Prutina.

Članovi CIK-a su podsjetili da je nadležnim institucijama, Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH, upućeno više dopisa.

"Nije bilo adekvatnog odgovora, osim iz Ministarstva finansija i trezora, odakle je rečeno da se ne može podržati zahtjev za izdvajanje sredstava iz tekuće rezerve za finansiranje lokalnih izbora 2020. godine", izjavila je Vanja Bjelica - Prutina.

Prema njenim riječima, za proces javnih nabavki je potrebno najmanje 170 dana, kako bi se pripremio izborni materijal.

Na sjednici je rečeno i da se mora osigurati finansijska stabilnost Centralne izborne komisije kako ne bi došla u situaciju da se pod znak pitanja stavljaju rokovi za održavanje izbora.

"Postoje politički pritisci, ali mi im ne smijemo podleći, moramo raditi prema Izbornom zakonu, jer smo odgovorni za pravovremeno štampanje, distribuciju i sigurnost glasačkih listića. Ta odgovornost ne smije biti ugrožena", poručila je predsjednica CIK-a Vanja Bjelica - Prutina.

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine donijela je odluku 7.maja o raspisivanju lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini.

Sredstva za izbore još nisu obezbijeđena, jer budžet BiH nije usvojen.

Od početka godine je na snazi Odluka o privremenom finansiranju.

Izborni zakon Bosne i Hercegovine propisuje da se lokalni izbori finansiraju 50 posto iz budžeta BiH, a 50 posto iz budžeta lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini.

Procjena CIK-a je da je za organizaciju izbora neophodno obezbijediti 4,5 miliona eura.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na vanrednoj sjednici 24. marta u Sarajevu, usvojilo je Nacrt budžeta Bosne i Hercegovine za 2020. bez saglasnosti predstavnika iz Republike Spske (RS).

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, te ministri Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Vojin Mitrović, ministar prometa i komunikacija, tada nisu glasali, zbog, kako je izjavio Tegeltija, trenutne situacije sa pandemijom COVID-19.

XS
SM
MD
LG