Dostupni linkovi

BIH od EU dobila 800 hiljada eura vrijednu medicinsku opremu


Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler

Šef Delegacije Evropske Unije (EU) u Bosni i Hercegovini Johann Sattler, uručio je danas u Sarajevu medicinsku opremu vrijednu preko 800 hiljada eura.

Opremu namjenjenu zdravstvenim ustanovama primio je ministar sigurnosti BIH Fahrudin Radončić.

Nabavku medicinske opreme finansirala je Evropska Unija u okviru programa pomoći BiH u borbi protiv korona virusa.

BLOG o korona virusu

Ukupna vrijednost pomoći je sedam miliona eura, navodi se u saopštenju iz Delegacije EU u Sarajevu.

“Evropska unija je najlojalniji partner Bosne i Hercegovine i to smo dokazali puno puta do sada. Od samog početka ove krize radili smo na tome da se nabavi neophodna medicinska oprema. U podršci odgovora Bosne i Hercegovine na pandemiju, obezbijedili smo 80,5 miliona eura bespovratnih sredstava kako bismo sačuvali živote i poslove, i još 250 miliona eura kroz makrofinansijsku podršku", rekao je ambasador Sattler.

Oprema će, kako se dodaje u saopštenju iz Delegacije EU, u petak biti isporučena ustanovama širom BiH, a nabavljena je u skladu sa standardima Evropske unije za javne nabavke, a uključuje 10 respiratora, 3 rendgen aparata.

Pored toga, zdravstvenim ustanovama u BIH su uručene i znatne količine zaštitne medicinske opreme, kao što su zaštitna odijela, maske, rukavice, kape i zaštita za obuću.

Uručeni respiratori su proizvedeni u Švedskoj i namijenjeni su za intenzivnu njegu i anesteziju.

Ministar sigurnosti BIH Fahrudin Radončić zahvalio se Evropskoj uniji na, kako je rekao, važnoj i velikoj donaciji.

“Evropska unija je naš najvažniji i najbliži partner. Mi pripadamo porodici evropskih naroda i ovo što je EU uradila za nas u mjesecima pandemije pokazuje koliko vrijedimo i koliko smo veliki u očima EU. Danas dobijamo prave respiratore koji će se moći koristiti u svim bolnicama u Bosni i Hercegovini,” rekao je Radončić.

Isporuka zaštitne opreme medicinskim ustanovama širom BiH počela je krajem marta 2020. godine i biće nastavljena. Donirana medicinska oprema isporučuje se preko UNDP u BIH.

Kako navode iz Delegacije EU u Sarajevu očekuje se znatna količina dodatnih respiratora, EKG aparata, rendgen i ultrazvuk aparata i ostale medicinske opreme, u skladu sa potrebama medicinskih ustanova u BiH.

XS
SM
MD
LG