Dostupni linkovi

Zatler uručio medicinsku opremu Institutu za javno zdravstvo RS


Šef Delegacije Evropske unije u BiH Johan Zatler (Johann Sattler) uručio je u Banjaluci zaštitnu opremu i reagense Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Radi se o opremi vrijednosti od oko 150.000 KM (oko 75.000 evra), a u kontingentu se nalazi 20.000 kontrolnih testova, 26.250 maski, 100.000 rukavica, 2.500 hirurških kapa i 5.000 medicinskih kaljača.

Ukupna vrijednost paketa pomoći EU predviđenog za hitne medicinske potrebe Republici Srpskoj u borbi protiv korona virusa iznosiće gotovo 2,5 miliona evra.

Zatler je, nakon predaje medicinske opreme, izjavio da će EU pomoći BiH u borbi protiv korona virusa, te da je u ovom periodu najvažnija solidarnost.

„Niko se ne može sam izboriti s ovim podlim virusom i sretan sam da je EU mogla pomoći Republici Srpskoj i BiH“, rekao je Zatler

Zatler je podsjetio i da je EU izdvojila više od 300 miliona evra za BiH, od čega 250 miliona evra makro-finansijske pomoći te 80 miliona hitne pomoći za medicinski sektor i mala preduzeća.

Primopredaji medicinske pomoći prisustvovao je i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je rekao da je EU obezbijedila Republici Srpskoj veoma značajnu medicinsku pomoć i da je već odobrena i finansijska koja će omogućiti pružanje podrške oporavku privrede od posljedica epidemije virusa korona.

"Ovo je važna pomoć i prvi kontingent onoga što ćemo dobiti, a to je 38 respiratora, 11 rendgen aparata i mnogo čega drugog što je potrebno našem zdravstvenom sistemu. Ovo nam pomaže da budemo još bolji i organizovaniji i da zajedno pokažemo solidarnost koja je neophodna", rekao je Dodik

XS
SM
MD
LG