Dostupni linkovi

Novi projekti EU za BiH u iznosu od 4,7 miliona eura


Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler
Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler

Iz Delegacije Evropske unije u Bosni I Hercegovini u srijedu je najavljeno provođenje 34 razvojna projekta, vrijedna 4.7 miliona eura kao pomoć sektoru turizma, poljoprivredno-prehrambenom sektoru i ruralnom razvoju.

Kako je saopšteno, dostupno je 10 miliona bespovratnih sredstava EU koji će se koristiti kao poticaj BiH ekonomiji i pomoć firmama, poljoprivrednicima i poduzetnicima u očuvanju radnih mjesta.

Osim toga, projekat pomaže mladim osobama i ženama poduzetnicima da pokrenu vlastitu djelatnost.

Osim ove podrške, EU je najavila 73.5 miliona eura za ublažavanje društveno-ekonomskih posljedica COVID-19 u BiH, kao i 250 miliona eura makro-finansijske pomoći.

“Zadovoljstvo mi je što mogu najaviti našu podršku poslovnoj zajednici u BiH, koja je uslijedila ubrzo nakon što smo osigurali urgentnu pomoć zemlji u vidu medicinske opreme za borbu protiv COVID-19. Danas obilježavamo početak nova 34 projekta podrške kompanijama, poljoprivrednim proizvođačima i poduzetnicima koji će se fokusirati na uvođenje novih informaciono-komunikacionih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji, turizmu i zapošljavanju, koji su snažno pogođeni pandemijom”, kazao je šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler, navodi se u saopštenju za javnost.

Ističe se I da projekti predstavljaju početak pomoći EU za oporavak pogođene BiH ekonomije.

Ova 34 projekta su odabrana u skladu sa kriterijima četiri javna poziva za dostavljanje prijedloga projekata objavljenim 2019-2020 u okviru projekta EU4Business.

EU4Business je projekat Evropske unije kojim se nastoji ojačati kapacitet ekonomskog rasta i zapošljavanja u Bosni i Hercegovini unaprjeđenjem konkurentnosti i inovativnosti u odabranim sektorima.

EU4Business je projekat vrijedan 16.1 miliona eura, od čega 15 miliona finansira Evropska unija, a 1.1 milion eura Savezna Republika Njemačka.

Projekat zajednički implementiraju GIZ, UNDP i ILO u periodu od aprila 2018. do marta 2022.

XS
SM
MD
LG