Dostupni linkovi

Pomoć Evropske unije za najpogođeniji kanton u Federaciji BiH


Trijažni šator u Konjicu
Trijažni šator u Konjicu

U okviru podrške Evropske unije (EU) u borbi protiv korona virusa u Bosni i Hercegovini (BiH), šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johann Sattler uručio je u srijedu 29. aprila u Mostaru značajne količine medicinske opreme, saopšteno je iz sjedišta Delegacije u Sarajevu.

Oprema u vidu zaštitnih rukavica, maski, kapa i zaštite za obuću uručena je Upravi za Civilnu zaštitu i vatrogastvo Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), a biće dostavljena medicinskim ustanovama u kantonu.

Od 891 slučaja zaraženih korona virusom u Federaciji Bosne i Hercegovine, HNK sa 247 oboljelih je najpogođeniji kanton.

„Nastavljamo sa isporukom zaštitne medicinske opreme u cijeloj zemlji. Sa najvećim brojem zaraženih u Federaciji, HNK je u posebno teškoj situaciji. Zato mi je drago što možemo dati svoj doprinos medicinskim radnicima koji su na prvoj liniji odbrane od korona virusa”, izjavio je ambasador Sattler.


Evropska unija je do sada za Hercegovačko-neretvanski kanton isporučila opremu u vrijednosti od preko 50 hiljada eura dok će ukupna vrijednost medicinske opreme za ovaj kanton, kroz program EU pomoći BiH u borbi protiv korona virusa, iznositi oko 300 hiljada eura.

Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg je, kako se navodi u saopštenju pored ostalog rekao kako je ovo samo dio sveukupne pomoći Unije.

"Ovo nam puno znači, s obzirom da mi imamo četvrtinu ukupno uposlenih zdravstvenih radnika u Federaciji, a ova oprema će biti raspoređena u 12 Domova zdravlja i tri bolnice" rekao je Herceg.

Evropska unija je izdvojila sedam miliona eura za pomoć BiH u borbi protiv COVID-19, a oprema se isporučuje medicinskim ustanovama širom BiH u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP BiH).

Iz Delegacije Evropske Unije u Bosni i Hercegovini u srijedu je najavljeno da će Evropska komisija izdvojiti preko 3.3 milijarde eura finansijske pomoći, koja je pokrenuta zajedno sa Evropskom investicijskom bankom (EIB) za građane Zapadnog Balkana. Ovaj paket je namjenjen rješavanju hitnih zdravstvenih i humanitarnih potreba uzrokovanih COVID-19 pandemijom, kao i pomoći socioekonomskom oporavku.

Prema posljednjim informacijama Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine do 29. aprila registrovano je 1.677 osoba pozitivnih na korona virus, a 65 osoba je preminulo.

Mostar: Hoće li korona zamandaliti vrata?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

XS
SM
MD
LG