Dostupni linkovi

Srbija: Pola miliona građana se prijavilo za 100 evra u prva tri sata


Beograd, maj 2020.
Beograd, maj 2020.

U toku prva tri sata pola miliona građana Srbije prijavilo se za isplatu novčane pomoći od 100 evra preko portala Uprave za trezor, saopštila je 13. maja Vlada Srbije.

Kako su naveli, pravo na novčanu pomoć imaju svi punoletni državljani Srbije sa važećom ličnom kartom i prebivalištem u Srbiji. Potrebno je samo da unesu broj lične karte, matični broj, kao i da izaberu banku preko koje žele da im se isplati novac, bez obzira na to da li imaju otvoren račun ili ne.

Svi punoletni građani Srbije od danas, 13. maja, mogu da se prijave za 100 evra pomoći preko sajta Uprave za trezor, dok će u petak, 15. maja, po automatizmu početi isplata 100 evra penzionerima i građanima koji primaju socijalnu pomoć, rekao je ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali.

U izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) Mali je uputio poziv svim građanima da iskoriste jedan deo paketa ekonomske pomoći – isplatu 100 evra, i istovremeno najavio da će u petak, 15. aprila, početi da radi i kol centar, pri čemu će preko medija biti objavljen broj telefona na koji će građani moći da se prijave do 5. juna.

Isplata će ići sukcesivno, na svakih pet dana, naveo je Mali i naglasio da je za tu meru država predvidela približno 60 milijardi dinara.

Vlada Srbije je 31. marta predstavila paket pomoći privredi i građanima Srbije, koje za cilj imaju smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom korona virusa i podršku privredi Srbije. U okviru tog paketa mera je isplata 100 evra svim punoletnim građanima sa prebivalištem u Srbiji.

Deset dana kasnije Vlada je usvojila tri uredbe, kojima se precizira pravni okvir o tome ko će moći da koristi državnu pomoć iz paketa ekonomskih mera.

U Srbiji je od početka pandemije registrovano 10.243 pozitivnih slučajeva na korona virus, a 220 ljudi je preminulo.

XS
SM
MD
LG