Dostupni linkovi

Siniša Mali: Vlada Srbije usvojila mere za pomoć privredi


Siniša Mali
Siniša Mali

Vlada Srbije usvojila je tri uredbe, kojima se precizira pravni okvir o tome ko će moći da koristi državnu pomoć iz paketa ekonomskih mera, rekao je na konferenciji za novinare ministar finansija Srbije Siniša Mali.

Paket ekonomskih mera Vlade Srbije iznosi 608,3 milijarde dinara, odnosno 5,1 milijardu evra, primena mera, kako je rekao Mali, počinje od ponedeljka 13. aprila.

"Pre deset dana stajali smo ovde i izneli paket mera, rekao sam da ćemo vrlo brzo izaći sa pravnim okvirom", rekao je Mali dodavši da je to pravni način implementiranja mera.

Tim uredbama se odlaže plaćanje poreza i doprinosa na zarade za tri meseca, kao i plaćanje akontacije poreza za dobit preduzeća za 2020. godinu, dodao je Mali.

On je naveo da svi privredni subjekti mogu to da koriste ako nisu od 15. marta do danas otpustili više od 10 odsto radnika, rekao je Mali na konferenciji za novinare.

Ukinuto plaćanje PDV za donacije za medicinsku opremu

Ministar finansija izjavio je da je današnjim usvajanjem mera ukinuto plaćanje poreza na dodatu vrednost za donacije za medicinsku opremu za državne i javne institucije.

"Odlažemo porez na zarade, ukidamo plaćanje PDV na donacije. Novčana pomoć takođe definisana. Imamo veliku podršku za likvidnost, 200 miliona evra i veoma povoljni uslovi. Definisali smo i obavezali 100 evra u dinarskoj protivvrednosti", rekao je Mali.

Vlada Srbije je 31. marta predstavila paket pomoći privredi i građanima Srbije od 5,1 milijarde evra, koje za cilj imaju smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom korona virusa i podršku privredi Srbije.

XS
SM
MD
LG