Dostupni linkovi

Mali: Od 15. maja počinju prijave i isplata pomoći od 100 evra


Ministar finansija Srbije Siniša Mali
Ministar finansija Srbije Siniša Mali

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je da su na sednici Vlade Srbije usvojena tri važna dokumenta - rebalans Budžeta za 2020. godinu, Uredba koja detaljnije objašnjava isplatu 100 evra svim punoletnim građanima Srbije koji izraze želju da dobiju novac i Uredbu koja se odnosi na ugovor između Vlade Srbije i poslovnih banaka.

Prijava za dobijanje pomoći od 100 evra počinje 15. maja i trajaće do 5. juna, precizirao je Mali.

Penzionerima i osobama koje primaju novčanu socijalnu pomoć 15. maja će početi isplata novca, što će biti rađeno automatski, bez prijave.

Novac bi svim punoletnim građanima koji za to izraze interesovanje, trebalo da bude isplaćen do 25. juna najavio je Mali.

"Kome novac ne treba, vi se nemojte javiti", rekao je Mali ponovivši da je cilj ove mere da građani dobiju novac kako bi se podstakla potrošnja odnosno rad privrede.

"Već nedeljama traje kampanja pojedinih tajkuna da ne treba svi da dobiju novac", rekao je Mali upitan zašto je promenjena odluka da svima novac bude uplaćen bez potrebe da se prijavljuju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prethodno je rekao da je odluka o prijavljivanju za pomoć od 100 evra doneta jer je bilo kritika i jer je prethodnih dana čuo da mnogi ne žele taj novac.

Prijave online ili putem kol centra

Prijave se podnose onlajn, preko sajta Uprave za trezor MInistarstva finansija ili putem kol centra, rekao je Siniša Mali.

"U oba slučaja ostavljate četiri podatka - ime i prezime, JMBG, broj lične karte i birate banku u kojoj želite da se uplata izvrši. Ako nemate račun, recite u kojoj banci želite da ga otvorite i mi ćemo ga otvoriti i uplatiti 100 evra", objasnio je ministar.

Odluka o pomoći od 100 evra u dinarskoj protivrednosti punoletnim građanima Srbije, doneta je 10. aprila, u okviru mera Vlade Srbije za pomoć privredi, vredan 608,3 milijarde dinara, odnosno 5,1 milijarde evra.

Ministar finansija Srbije izjavio je i da se preko portala Poreske uprave do sada za isplatu tri minimalca, što je jedna od usvojenih mera pomoći privredi, prijavilo 183.000 preduzeća, da je Fondu za razvoj stiglo više od 1.000 zahteva za povoljne kredite, a da 80 odsto klijenata poslovnih banaka trenutno pregovara u okviru garantne šeme.

„To je veliki odziv, što znači da smo pogodili suštinu problema i da ćemo održati nivo zaposlenosti“, rekao je je Mali na konferenciji za novinare.

XS
SM
MD
LG