Dostupni linkovi

Siljanovska-Davkova i VMRO-DPMNE dobili izbore u Sjevernoj Makedoniji


Dvostruki izbori u Sjevernoj Makedoniji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Parlamentarni i predsjednički izbori u Sjevernoj Makedoniji 8. maja donijeli su promjenu vlasti u toj državi, pokazali su prvi zvanični i nepotvrđeni rezultati.

Dosadašnji vladajući Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) poražen je od vodeće opozicione partije, desno orijentisanog VMRO-DPMNE - i na izborima za predsjednika države, kao i na onim za parlament.

Nova predsjednica Sjeverne Makedonije po prvi put će biti žena, Gordana Siljanovska-Davkova, koja je pobijedila aktuelnog predsjednika Stevu Pendarovskog sa razlikom od preko dvostruko više glasova.

VMRO-DPMNE će imati 59 od ukupno 120 mjesta u Skupštini.

Lider stranke i budući premijer Hristijan Mickoski rekao je da će njegova stranka i blok albanskih opozicionih partija Vredi, koji je osvojio 13 poslaničkih mjesta, formirati novu vladu.

Slavlje pristalica VMRO-DPMNE, Skoplje, 8.maj 2024.
Slavlje pristalica VMRO-DPMNE, Skoplje, 8.maj 2024.

Stevo Pendarovski, aktuelni predsjednik Sjeverne Makedonije i kandidat sa podrškom vladajućeg SDSM-a za drugi mandat u drugom krugu predsjedničkih izbora nije želio komentarisati svoj poraz.

"Prema dosadašnjim rezultatima, želim da čestitam pobjednicima i poželim im uspješan rad u naredne četiri godine, odnosno pet godina", rekao je Pendarovski u prvom obraćanju nakon zatvaranja biračkih mjesta.

'Biću predsjednica svih građana'

Kandidatkinja iza koje je stajala VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska-Davkova je na konferenciji za novinare nakon prvih rezultata izjavila da su se građani Sjeverne Makedonije usudili da izađu hrabro, dostojanstveno i ponosno da glasaju za koga žele.

"Tvrdim da ću od ovog trenutka ovdje djelovati kao predsjednica svih građana, svih etničkih grupa, članova stranaka, onih koji nisu u strankama jer predsjednica, pogotovo ne ako je žena, ne može da se ujedini, traži jedinstvo ako se drži partijskih linija", rekla je Siljanovska-Davkova.

Rezultati drugog kruga predsjedničkih izbora. Infografika sa brojem dobijenih glasova Gordane Siljanovske-Davkove i Steve Pendarovskog ažurirana sa sajta DIK-a.

Podjela mjesta u Sobranju

Glavna opoziciona partija VMRO-DPMNE i koalicija "Tvoja Makedonija" ostvarili su znatnu prednost i na parlamentarnim izborima u odnosu na SDSM i Koaliciju za evropsku budućnost.

Na osnovu obrađenih 95,7 posto glasova Državna izborna komisija (DIK) objavila je da je koalicija koju predvodi VMRO DPMNE osvojila ukupno 59 poslaničkih mjesta.

Slijedi koalicija Evropski front Demokratska unija Albanaca (DUI) sa 19 osvojenih poslaničkih mandata. Dosadašnji vladajući Socijaldemokratski savez (SDSM) je osvojio 18 mandata, koalicija Vredi je osvojila 13 poslaničkih mandata, Ljevica je osvojila 6 poslaničkih mandata, a Znam je posljednji sa 5.

Slijede Evropski front na čelu sa DU, Koalicija VLEN/Vredi, te Ljevica i pokret ZNAM.

Rezultati izbora za državni parlament. Infografika sa podacima o broju dobijenih glasova koalicija i partija ažurirana sa sajta DIK-a.

Mickoski: Vlada u najkraćem roku

Lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski izbornu pobjedu ocijenio je kao "istorijsku pobjedu naroda Makedonije".

On je najavio da će nova vlada biti formirana u najkraćem mogućem roku i poručio da je vrijeme da SDSM i DUI odu u opoziciju.

Hristijan Mickoski na proslavi izborne pobjede na ulicama Skoplja 8. maja 2024.
Hristijan Mickoski na proslavi izborne pobjede na ulicama Skoplja 8. maja 2024.

Kovačevski pozvao na izbore u SDSM

"Današnji rezultat je razočaravajući. SDSM-u je zadat težak udarac. Ne samo od građana, već i od simpatizera stranke", rekao je predsjednik SDSM,-a Dimitar Kovačevski na prvoj konferenciji za novinare nakon zatvaranja biračkih mjesta.

On je čestitao pobjedu VMRO-DPMNE i njihovoj predsjedničkoj kandidatkinji Gordani Siljanovskoj-Davkovoj.

Kovačevski je pozvao na interne izbore za sve organe i tijela SDSM-a, na centralnom i lokalnom nivou, počevši od predsjednika stranke. Sazvat će se Kongres koji će razmotriti razloge izbornog rezultata i učinak stranke u posljednje četiri godine.

Dimitar Kovačevski na prvoj konferenciji za novinare nakon zatvaranja biračkih mjesta, 8. maja 2024.
Dimitar Kovačevski na prvoj konferenciji za novinare nakon zatvaranja biračkih mjesta, 8. maja 2024.

Potpredsjednik SDSM podnio ostavku

Fatmir Bitići, potpredsjednik SDSM-a i bivši potpredsjednik Vlade nadležan za evropske poslove, podnio je ostavku na stranačku funkciju zbog ogromnog poraza koji je doživjela njegova stranka.

Na izborima se za poslaničke mandate u Sobranju borilo 17 kandidacijskih lista stranaka i koalicija.

Predsjednik DIK-a Aleksandar Daštevski izjavio je da je poseban uspjeh što niko od učesnika u izbornom procesu, kao što su političke stranke, građani, nevladine i međunarodne organizacije, nije dao primjedbu na proces glasanja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) takođe nije registrovalo ozbiljnije narušavanje javnog reda i mira tokom glasanja.

Aktuelni mandat Steve Pendarovskog ističe 12. maja.

Buduća predsjednica će položiti zakletvu pred starim skupštinskim sastavom, nakon čega će morati da se konstituiše novi parlament.

Skupština bi zatim do 12. maja trebala održati sjednicu za inauguraciju novog predsjednika države.

Konačni rezultati DIK-a obično dolaze brzo, ako nema prigovora kandidata i stranaka. Ukoliko ima primjedbi, konačni rezultati se objavljuju nakon iscrpljivanja svih zakonskih mehanizama u zemlji.

Nova skupština mora biti konstituisana u roku od 21 dan od objavljivanja konačnih rezultata izbora koje će objaviti DIK.

Nakon konstituisanja nove skupštine, predsjednik države je dužan da u roku od 10 dana dodijeli mandat za sastav buduće vlade kandidatu stranke, odnosno strankama koje imaju većinu u Sobranju.

Potom mandatar ima rok od 20 dana da skupštini podnese program i prijedlog sastava nove Vlade. Trebalo bi da se glasa većinom glasova (61) od ukupnog broja poslanika.

Ovo su bili 11. parlamentarni izbori od proglašenja nezavisnosti države i 7. predsjednički izbori.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG