Dostupni linkovi

U domu za stare: 'Nije nas strah'


Nije me nimalo strah, jer znam da smo zaštićeni. Uredno je i čisto, imamo redovne kontrole, priča 82-godišnji Ivan Jozić iz Žepča, grada u srednjoj Bosni.

Ivan je već peti mjesec smješten u Domu za stare i nemoćne osobe "Ministro" u Žepču.

Prije nekoliko dana jedna korisnica iz ovog doma bila je pozitivna na korona virus. Odmah je izolovana i u roku od 48 sati prebačena u Kantonalnu bolnicu Zenica.

"Uslijedilo je testiranje svih korisnika i uposlenika i svi smo negativni", kaže za Radio Slobodna Evropa direktor Doma "Ministro" iz Žepča, Eldar Beba.

Ovaj slučaj nije unio strah među korisnike, ali ni zaposlene.

"Imam 82 godine, a valja mi još jedno 20, naravno da nisam zabrinut. Ovdje je nama dobro, nek' umire ko hoće", kroz smijeh priča Ivan.

Dok čeka normalizaciju stanja, Ivan kaže kako mu najviše nedostaju kreativne radionice unutar doma, koje su mu ispunjavale dane.

U ovom domu, koji je otvoren u novembru 2019. godine smješteno je 29 osoba. Rad je organizovan drugačije u odnosu na redovno stanje. Kako objašnjava direktor Beba, radi se u dva tima, a dom je od početka marta potpuno zatvoren za posjetitelje.

"Jedan tim radi 15 dana, drugi je u izolaciji. Drugi tim je rezervni u slučaju da se zaraza pojavi među osobljem da možemo kompletan tim promijeniti", objašnjava Beba.

Bez pomoći i donacija

Nurija Dučić iz Goražda, štićenik je Doma za stara i iznemogla lica u ovom gradu na istoku Bosne i Hercegovine. Ima 78 godina, 25 je radio u Fabrici azotnih jedinjenja, a od kraja rata kao nastavnik. U domu je već četiri mjeseca i zadovoljan je njegom, naročito, u doba pandemije.

"Paze nas, ali eto hrana bi mogla biti bolja. Nemam se šta bojati. Telefonom se čujem sa onima koje najviše volim, sinovima svojim i njihovim porodicama", priča za Radio Slobodna Evropa Nurija Dučić.

Iako dom ima dovoljne količine osnovnih životnih namirnica i direktorgoraždanskog doma Anes Begović kaže kako se ova ustanova nalazi u teškom stanju.

"Borimo se, međutim, sada nema ni donacija ljudi, a izostala je i tranša od Vlade Bosansko-podrinjskog kantona", kaže Begović i navodi kako bi ovoj ustanovi najviše trebala donacija u povrću i voću, kako bi time mogli obogatiti korisnicima obroke.

U domu za stara i iznemogla lica u Goraždu smješteno je 49 štićenika starosti od 60 do 100 godina. Njih 26 je potpuno nepokretno, a 70 posto su hronični bolesnici. U skladu sa preporukama epidemiologa iz ovog kantona, dom je u potpunoj izolaciji.

"Četiri njegovateljice borave sa korisnicima 15 dana. One su prethodno tesirane i negativne su. Sa korisnicima provode 24 sata, dok ostali uposleni nemaju kontakta sa korisnicima", objašnjava Begović.

S obzirom na mjere koje su entitetski krizni štabovi uveli, posjete u domovima su zabranjene, a korisnici ne smiju izlaziti vani.
S obzirom na mjere koje su entitetski krizni štabovi uveli, posjete u domovima su zabranjene, a korisnici ne smiju izlaziti vani.

Porodice brinu

Za razliku od korisnika domova, ali i uposlenih, porodice osoba koje su smještene u domovima brinu. S obzirom na mjere koje su entitetski krizni štabovi uveli, posjete u domovima su zabranjene, a korisnici ne smiju izlaziti vani.

Majka Travničanke Marice smještena je u Dom za stare osobe u Novoj Biloj, nedaleko od Travnika, u srednjoj Bosni. Kaže kako se svakodnevno čuje telefonom sa njom, te da zna da se o njoj dobro brinu.

"Mamu sam posjetila početkom marta i više je nisam mogla vidjeti. Ne dozvoljavaju ni da im donosimo hranu. Nedostaje mi, poželjela sam da je vidim, kao i ona mene", priča Marica za Radio Slobodna Evropa.

Sistematsko testiranje

Ni domovi za starije osobe u Republici Srpskoj nisu uspjeli izbjeći epidemiji korona virusa. Nakon što je evidentirano da je jedna njegovateljica u privatnom domu u Kneževu, u srednjoj Bosni, pozitivna, uslijedilo je sistematsko testiranje njegovatelja, medicinara i korisnika, pa je do sada otkriveno ukupno petoro zaraženih, tri uposlenika i dva korisnika.

"Mi smo otišli da tražimo virus u domovima za stara lica ne čekajući da se on nama prvi javi. Želimo kroz testiranje ovih ustanova otkriti potencijalna žarišta i izolovati ih", rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Alen Šeranić.

U domovima za stare testiraju se sistematski i korisnici usluga i zaposleni
U domovima za stare testiraju se sistematski i korisnici usluga i zaposleni

Prije nekoliko dana u Domu penzionera u Banjaluci obavljena su prva testiranja 15 uposlenika. Dvije radnice su bile pozitivne na korona virus.

"Nemaju simptome, ali su u izolaciji", rekla je za Radio Slobodna Evropa direktorica doma, Gordana Lihović.

Ona kaže kako su nakon toga testirana još 63 korisnika i pet radnika i svi su bili negativni. Kao i u svim ostalim i u ovom domu zabranjene su posjete. Kako je objasnila direktorica Lihović, svi ulazi su zatvoreni osim jednog, na kojem se vrši kontrola i dezinfekcija.

"Svi korisnici mogu se kretati, ali nije dozvoljeno okupljanje više od tri osobe u dnevnom boravku ito na propisanoj distanci. Svi oni mogu šetati na balkonima, a kada je lijepo vrijeme mogu na distanci šetati i po dvorištu doma", rekla je Lihović.

Posljednji slučaj zaraze

Posljednja u nizu zaraženih u domovima za stara lica je žena koja je bila smještena u Gerontološki centar Sarajevo, u kojem boravi više od 350 osoba. Nakon što je test pokazao da je pozitivna na korona virus, odmah je izolovana, a potom prebačena u Opću bolnicu "Prim.dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu.

Pandemija iz minuta u minut

"Ona je stabilno", rekla je za RSE direktorica Centra Melisa Alibašić-Hadžić.

Od ponedjeljka (27. aprila) u ovom centru rade se testiranja. Testirano je 64 korisnika i svi su negativni, a čekaju se nalazi za još 76 osoba.

Prema rezultatima popisa stanovništva iz 2013. godine, oko 14 posto stanovništva u BiH starije je od 65 godina.

U Specijalnom izvještaju o stanju ljudskih prava starih osoba Institucije ombudsmena za ljudska prava iz 2010.godine navodi se kako u Federaciji BiH postoji 55 domova za stare osobe, od čega je 15 javnih ustanova, a 40 privatnih. U Republici Srpskoj djeluju tri javne ustanove i 34 privatna centra.

Cijene smještaja u javnim ustanovama kreću se od 600 do 700 konvertibilnih maraka (300 do 350 eura), a u privatnim do 1.200 maraka, odnosno 600 eura.

XS
SM
MD
LG