Dostupni linkovi

Vučić zahvalio na pomoći EU, nudi zaštitnu opremu i respiratore


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Srbija je zahvalna Evropskoj uniji na finansijskoj i svakoj drugoj vrsti pomoći i solidarnosti koja je pokazana u prethodnom periodu, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon što se sastao sa šefom delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Semom Fabricijem (Sem Fabrizi) i ambasdorima država članica EU.

Vučić je naveo da se to ne odnosi samo na vreme od izbijanja pandemije korona virusa, već i na period kada se Srbija suočavala sa posledicama poplava 2014. godine, kao i na pomoć koja je dolazila kroz različite fondove.

Vučič je podsetio da je EU odobrila 93 miliona evra pomoći Srbije, od čega je 15 hitne situacije, 78 za ekonomski oporavak zemlje.

Dodao je i da su iz EU došle donacije za robu, u vrednosti većoj od 4 miliona evra.

Srbija nudi EU zaštitnu opremu i respiratore

Predsednik Srbije je rekao i da je Srbija ponudila državama članicama EU svoju podršku i pomoć pošto, kako je rekao, trenutno ima više zaštitne opreme nego što je potrebno, čak i respiratora.

"Ako je to potrebno bilo kojoj članici EU, Srbija je spremna da uruči pomoć u roku od 12 sati", rekao je Vučić.

On je rekao da su razgovarali i o neophodnosti da EU donose mere za sopstveni ekonomski oporavak, jer će to, kako je rekao, pomoći i Srbiji da ekonomski ojača.

Predsednik Srbije je rekao da su ambasadori članica EU i predstavnici Srbije jedni drugima zahvalili i na pomoći u saradnji pri povratku građana Srbije iz EU, ali i državljana država članica EU iz Srbije.

’EU je mesto gde želimo da budemo’

Vučić je istkao i da se Srbija nalazi na evropskom putu i da želi da zemlju uređuje u skladu sa Evropskim pravilima.

"Srbija će uvek rado prihvatati i sve dobre reči, ali i sve kritike koje dolaze iz EU, ali i sebi dati pravo da misli svojom glavom i da odgovori kako misli da treba", rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da je ekonomska saradnja Srbije i EU veoma važna, te da je dve trećine trgovinske razmene Srbije vezano upravo za zemlje EU.

"Trgovinska razmena je prošle godine iznosila 26 milijardi evra", dodao je Vučić.

Sastanak je održan u trenutku u kome su iz Srbije stizale i kritike na račun EU kada je u pitanju pomoć i približavanja Srbije Kini.

Vučić je rekao da je EU u međuvremenu promenila svoju odluku o izvozu medicinske opreme, kao i da je važno da je nedvosmisleno potvrđeno da je Srbija posvećena svom evropskom putu.

"EU je mesto gde želimo da budemo", rekao je Vučić.

On je naveo i da je svako slovo koje je izgovorio izgovorio iskreno, i da je to važilo u tom trenutku, a da su se stvari u međuvremenu promenile.

"Veoma smo zahvalni na podršci i spremni smo da je uzvratimo", rekao je Vučić

Vučić je rekao i da Srbija nije prihvatila pomoć Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) jer joj nije potrebna.

"Nemamo poremećaj finansijskog sistema i možemo da probleme prevaziđemo sa kratkoročnim pozajmicama", rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da je na sastanku sa predstavnicima država članica EU različitih tonova bilo samo oko teme Kosova, ponovivši da Beograd po tom pitanju ima različit stav od većine zemalja EU.

On je kritikovao istupanje Kosova iz regulatorne mreže Srbije i zahvalio državama EU koje su, kako je rekao, glasale protiv toga, ali je rekao da se Srbija raduje najavi ukidanja taksi na robu prema Kosovu i recipročnih mera, kao i nastavku dijaloga.

"Verujemo u dobru ulogu Miroslava Lajčaka. On predstavlja sve zemlje EU i naša je obaveza da to poštujemo“, rekao je Vučić o novom evropskom posredniku za odnose Srbije i Kosova.

Fabrici: Važno održati demokratsku debatu

Srbija je deo evropske ekonomije, poručio je predstavnik delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

On je precizirao da je deo paketa ekonmske pomoći namenjen je za mala i srednja preduzeća.

Fabrici je rekao i da će Parlament Srbije zasedati u narednim danima i da je važno održati demokratsku debatu ne samo u Srbiji, već svude u svetu.

"Važno je i da je predsednik preneo poruku o putu Srbije ka EU. Put Srbije ka EU, nešto je što Srbiju čini snažnijom“, rekao je Fabrici.

Upitan o izjavi predsednika Srbije od 16. marta da je „evropska solidarnost bajka na papiru“, Fabrici je rekao da je Vučić jasno na današnjoj konferenciji rekao šta misli o evropskoj solidarnosti, a da se podaci o tome koliko je EU davala, mogu da se nađu na njihovom web sajtu.

On je rekao i da je ova kriza približila Srbiju EU.

On je istovremeno pohvalio zdravstveni sistem Srbije za koji je rekao da je "izdržao teret".

"Svi zdravstveni radnici, ali i oni koji su omogućili da funkcioniše sistem, zaslužuju pohval"“, rekao je Fabrici.

Sastanku u Beogradu, prisustvovali su diplomatski predstavnici Kipra, Mađarske, Švedske, Bugarske, Austrije, Španije, Slovačke, Grčke, Finske, Portugalije, Holandije, Hrvatske, Slovenije, Belgije, Rumunije, Nemačke, Francuske, Češke i Italije, kao i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ministri zdravlja Zlatibor Lončar, finansija Siniša Mali, kao i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

XS
SM
MD
LG