Dostupni linkovi

Energetski sistem Kosova izašao i srpskog


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Operator prenosnog sistema Kosova i Kosovskog tržišta električne energije (KOSTT) izašao je iz regulatorne mreže Srbije i od sada funkcioniše u sklopu regulatornog bloka kosovskog i albanskog energetskog sistema.

Kosovo je jedan takav sporazum potpisalo sa albanskim operatorom prenosnog sistema 2. decembra.

U ponedeljak 20. aprila usvojen je i sporazum o uključenju između Kosova i Evropske energetske mreže operatora struje (ENTSO), saopštila je ministarka za trgovinu na dužnosti Rozeta Hajdari.

KOSTT je do sada funkcionisao u okviru Elektromreže Srbije (EMS), odnosno u okviru regulatornog bloka EMS (Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija), dok je ovim sporazumom sada izašlo iz tog sistema i postao deo regulatornog bloka s albanskim operatorom prenosnog sistema. Iz KOSTT-a su opštili da će se od sada finansijski prihodi sakupljati od njih samih.

Kosovski rukovodioci pozdravili su osamostaljenje KOSTT-a.

Predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) je rekao da je i pored protivljenja Srbije, Kosovo uspelo da okonča proces energetske nezavisnosti, dok je premijer na dužnosti Aljbin Kurti (Albin) kazao da KOSTT od sada preuzima obaveze i jednaka prava kao i svi ostali operateri u Evropi i da će imati pristup međugraničnim mehanizmima koji pružaju lakše mogućnosti regionalnom tržištu.

Elektroenergetska interkonekcija od 400 kilovata između Albanije i Kosova završena je 2016. ali nije puštena u funkciju. Prostire se na 241,1 km, od čega je 151,1 km na teritoriji Albanije, a 90 km na teritoriji Kosova. U taj projekat Kosovo je uložilo 33 miliona evra, a Albanija 42 miliona.

Srbija i Kosovo su u okviru briselskog dijaloga potpisali Sporazum o energetici 2013. godine, ali se taj sporazum nije sproveo. Dve strane imaju oprečne tvrdnje o vlasništvu nad mrežom na Kosovu.

Zvaničnici Kosova ranije su rekli da Zbog nesprovođenja Sporazuma o energetici iz 2013, Kosovo godišnje gubi 25 miliona evra, što obuhvata i blokiranu energetsku liniju Kosova i Albanije.

Zbog političkih tenzija između Srbije i Kosova, desili su se problemi i na evropskoj električnoj mreži, zbog čega digitalni satovi, koji rade na električnu energiju, kasne skoro šest minuta u 25 evropskih država.

XS
SM
MD
LG