Dostupni linkovi

Srbija od EU dobila 100 koncentratora kiseonika


U okviru paketa pomoći Evropske unije (EU), u Srbiju je u četvrtak stiglo 100 koncentratora kiseonika koji treba da doprinesu smanjenju stope smrtnosti među pacijentima zaraženim korona virusom, saopštila je Vlada Srbije.

Od izbijanja zdravstvene krize usled širenja zaraze korona virusom, EU gotovo svakodnevno pruža podršku Srbiji, uključujući finansiranje transporta medicinske opreme, ukupne vrednosti sedam miliona evra, koji realizuje kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, kao i nabavku medicinske opreme u vrednosti od gotovo pet miliona evra, u saradnji s kancelarijom UN za projektne usluge u Srbiji (UNOPS), navodi se u saopštenju.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Srbija je u aprilu dobila 800.000 zaštitnih maski, 300 beskontaktnih termometara i 100 potpuno opremljenih trijažnih kontejnera koji se postavljaju širom zemlje, kao deo podrške EU od 15 miliona evra za reagovanje u vanrednim situacijama.

Očekuje se da će dodatna medicinska oprema stići u Srbiju narednih dana, uključujući reagense za testove, respiratore i monitore intenzivne nege, dodaje se u saopštenju.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je, kako se navodi, da Unija pomaže podjednako i medicinskim radnicima i pacijentima.

"Posle maski i trijažnih kontejnera, usmerenih na zaštitu onih na prvoj liniji borbe protiv korona virusa, ovaj deo pomoći usmeren je na smanjenje stope smrtnosti među pacijentima sa dijagnozom COVID-19, jer je kiseonik jedan od ključnih delova njihove terapije", kazao je Fabrici.

On je naveo da koncentratori kiseonika mogu biti korisni i posle završetka trenutne krize, jer se mogu generalno koristiti u kliničkoj terapiji.

"Od početka krize nije prošao gotovo ni jedan dan bez kritične medicinske opreme koju je EU prevozila ili kupila i koja je data srpskim zdravstvenim ustanovama i ugroženim zajednicama", dodao je Fabrici.

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović izjavila je da je Vlada u saradnji s Delegacijom EU i UNOPS nastavila aktivnosti usmerene na nabavku neophodne medicinske opreme i materijala koji treba da obezbede zaštitu medicinskih radnika i najbolju negu pacijenata u zdravstvenim ustanovama.

"U okviru paketa hitne pomoći koju je obezbedila EU do sada smo isporučili kontejnere za trijažu pacijenata i maske, a danas i koncentratore kiseonika koji treba da omoguće pomoć najtežim pacijentima sa ozbiljnim respiratornim problemima, dok u narednom periodu očekujemo i respiratore, monitore i drugu medicinsku opremu", kazala je Joksimović.

XS
SM
MD
LG