Dostupni linkovi

Dačić: Nakon pandemije krenuti u rešavanje otvorenih pitanja u regionu


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić

Beograd je spreman za dalje jačanje saradnje sa SAD u svim oblastima i želi da nastavi i intenzivira politički dijalog sa Vašingtonom koji je do sada imao pozitivnu dinamiku, poručio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

"Želimo da radimo na ostvarivanju zajedničkog strateškog opredeljenja, kako Srbije, tako i SAD, da naš region postane bezbednosno i ekonomski stabilan i demokratski utemeljen deo, nadamo se, ujedinjene evropske zajednice država", rekao je Dačić na onlajn konferenciji "Srpsko-američki odnosi pred izazovima korona virusa”.

Srbija posvećena dijalogu sa Kosovom

Dačić je rekao da je Srbija zahvalna na naporima koje specijalni izaslanici predsednika SAD i američkog državnog sekretara, Ričard Grenel i Metju Palmer, "ulažu na planu iznalaženja obostrano prihvatljivog, fer i kompromisnog rešenja” kada je u pitanju kosovski problem.

"Smatramo da i pored svih izazova i težine koje ovaj problem sa sobom nosi, kao i različitih pozicija koje imamo sa SAD, svi treba da iskažemo političku volju za suštinskim rešavanjem kosovskog pitanja po okončanju pandemije", kazao je Dačić.

On je ukazao na posvećenost Beograda dijalogu i ocenio da je politička volja Srbije za rešavanjem kosovskog pitanja preduslov pune stabilizacije čitavog regiona.

"U periodu pred nama, a posebno zbog krize posle pandemije koja će nas sve u regionu pogoditi, neophodno je da svi učinimo napore na planu jačanja regionalnih odnosa, stabilizacije Zapadnog Balkana i rešavanja otvorenih pitanja, kao preduslova za razvoj i progres čitavog regiona", rekao je Dačić.

Dačić je kazao da je neupitno da će Srbija nastaviti da teži da se u odnosima sa SAD potvrdi kao "aktivan, odgovoran i pouzdan partner koji je istovremeno i nosilac regionalne stabilnosti", prenelo je Ministarstvo spoljnih poslova.

"Nadamo se, naravno, i realizovanju poseta na najvišem nivou iz SAD, koje su i dalje 'element koji nedostaje', s obzirom da je poslednji predsednik SAD koji je boravio u Beogradu bio Džimi Karter, juna 1980.godine", naveo je Dačić.

Srbija zahvalna SAD na pomoći

Naveo je da se Srbija pristupom, merama koje preduzima i solidarnošću koju demonstrira trudi da pruži doprinos globalnoj borbi protiv pandemije korona virusa.

"Ovu pošast možemo pobediti jedino zajedničkim snagama i solidarnim pristupom, a veliko mi je zadovoljstvo što Srbija i SAD u ovoj krizi upravo demonstriraju to zajedništvo i solidarnost", dodao je Dačić.

On je zahvalio SAD na dostavljenoj pomoći od 6.000 kompleta za testiranje na korona virus i dodao da Srbija tu pomoć "posebno ceni", svesna da su i SAD danas teško pogođene epidemijom korona virusa.

Cilj veća ekonomska razmena

Srpski ministar spoljnih poslova je kazao i da je Srbija spremna da intenzivno nastavi da radi i na jačanju saradnje sa SAD na drugim poljima, poput ekonomskih, trgovinskih i investicionih veza i saradnje.

Dačić je naveo da su američke kompanije do danas učestvovale na srpskom tržištu sa blizu četiri milijarde dolara investicija i da u Srbiji trenutno postoji preko 600 aktivnih privrednih subjekta čiji je većinski vlasnik iz SAD.

Dodao je da je robna razmena dve zemlje poslednjih godina beležila porast, ali da na tom pitanju treba aktivno raditi i ubuduće, jer SAD nisu među prvih deset trgovinskih partnera Srbije

XS
SM
MD
LG